A szerk.

Orbán ujjlenyomata

A szerk.

Még az elmúlt évek erős mezőnyében is figyelemre méltó a szaúdi szomszéd körüli kormányzati hazudozás intenzitása és kétségbeesettsége. Ez a Pharaon talán nem is azonos önmagával, de ha mégis, akkor nem jelent kockázatot. Ha mégis jelent, akkor letartóztatjuk. Vagyis bocsánat, nem tudjuk letartóztatni, mert nincsen neki ujjlenyomata. Tisztelt Hölgyeim és Uraim, nem tudjuk, hány Pharaon van, de az egyik tiszteletre méltó professzor, a másiknak pedig nincs ujjlenyomata. Vagy van. Ez a hivatalos álláspontunk. Legalábbis ma délelőtt.

Mindez azonban csak részlegesen tudja elfedni az újabb és újabb nyomasztó tényeket. Azt korábban is tudtuk, hogy Pharaonék a miniszterelnök vejéhez köthető céggel és a külügy alá tartozó nemzeti kereskedőházakkal üzletelnek, de azóta kiderült az is, hogy a jó szomszéd ennél mélyebben, legalább derékig merült már a NER-ben. Ezért aztán hiába körözik, vízumot is kapott tőlünk. Meg tartózkodási engedélyt, miközben egy rakás hatóság félrenézett. S még a Mol is beszállt egy pakisztáni Pharaon-cégbe. Múlt heti interjúnkban Tarsoly Csaba mesélte el, hogy a külügyminisztérium hozta össze Pharaonnal egy 300 milliárdos projekt ügyében. Amire Szijjártó Péter azt találta mondani, hogy ez csak természetes, ők mindig buzgón segítik a külföldi befektetőket. Nálunk tehát a szokásos ügymenet része az, hogy az Interpol által körözött, terroristák finanszírozásával kapcsolatba hozott szaúdi „üzletember”, a világszerte egymillió kisbefektetőt megkárosító bűnöző bank, a BCCI egyik vezetője próbál segíteni szorult helyzetben lévő nemzeti tycoonok kisebb-nagyobb gondjain.

E randevú mellett a múlt hét másik slágertémája az volt, hogy végül csak igaza lehet Orbán Viktornak, aki a parlamentben azzal takarózott, hogy ez az egész pusztán amerikai kémjátszma. Erről értekezik a kormány propagandakiadványa, a Magyar Idők, még „nemzetbiztonsági forrásoktól” is szerzett információkat valahogy, nagy nehezen. S e források azt buzogják, hogy az imperialisták tehetnek mindenről. Ha más színvonalon és irányultsággal, de ugyanezt feszegeti az atv.hu és a 444 is, az ő cikkeikben arról beszélnek névtelen források, hogy Pharaont akár a CIA is küldhette, hogy később ezzel a kínos kapcsolattal és a jól dokumentált korrupt üzletekkel zsarolni tudja a csapdába gyanútlanul belesétáló Orbánt.

Hát, lehet. Vagy nem lehet. (Más, névvel nyilatkozó szakértők – mint Gulyás József vagy Tarjányi Péter – szerint inkább nem lehet.) A botrányt kirobbantó októberi cikkünkben mi is megírtuk, hogy Pharaon mindig is amolyan szuper­stróman volt, borzongató titkosszolgálati kapcsolatokkal az Egyesült Államokban és az arab világban, aki gátlás nélkül fizetett le politikusokat a glóbusz tetszőleges pontján. De hogy mi van most, arról csak találgatni tudunk – ahogy a névtelen források sem tesznek mást. Mert valójában nem tudjuk, kinek dolgozik Pharaon: az amerikaiaknak? a szaúdiaknak? a jordánoknak? És azok kik? Vagy tényleg csak Orbánéknak és saját magának? Vagy mindenkinek egy kicsit? Magánzó ő vagy provokátor? Vagy a kettő keveréke? Ebben nem lehetünk biztosak.

De abban igen, hogy szépen, lassan egyre többet fogunk megtudni Pharaon és Orbán kapcsolatáról – és ez a legfontosabb. Meg abban is, hogy fájni fog.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.