A szerk.

Szavazók a cilinderben

A szerk.

„Ostobaságokkal nem foglalkozunk”; „az értesülés téves”; „képtelenség” – ezek voltak a legjellemzőbb kormányzati reakciók az elmúlt bő hónapban Magyar Péter azon bejelentésére, hogy a vártnál rosszabb EP- és önkormányzati választási szereplése miatt a Fidesz nemcsak a hazai egyéni választókörzetek újrarajzolására készül, de bizony egyéni körzeteket hozna létre a határon túli magyarlakta területeken is.

Ez utóbbi állítás elsőre valóban lázálomszerűnek tűnik, ám kétségtelenül gyanút ébreszt a heves kormányzati cáfolat. Az elmúlt másfél évtized tapasztalatai alapján ez ugyanis lényegében egyenlő a beismeréssel.

Magyar Péter július 15-i YouTube-videója után nem sokkal Hadházy Ákos arról írt, hogy a határon túli magyarokat reprezentáló egyéni képviselők ötlete már 2021-ben is előkerült, amikor az őszi ellenzéki előválasztások sikeres lebonyolítása után a kormánypártban lázasan keresni kezdték a megoldást a fideszes típusú mandátumszám-bővítésre. (Akkor végül nem volt szükség erre, egyrészt mert az ellenzék 2022 elejére agyonvágta magát, másrészt az Ukrajna elleni orosz agressziót a kormánypropaganda a maga javára tudta fordítani.) Hadházy értesülései szerint a romániai magyarlakta területek 7 képviselőt adnának a magyar hazának, a szerbiai Vajdaság 2-t. Az persze nehezen elképzelhető, hogy magyar egyéni országgyűlési választókerületek jönnének létre Romániában vagy Szerbiában, de például a helyhatósági választásokon alkalmazott ún. kislistás megoldáshoz hasonló szisztéma akár kivitelezhető is lenne. Ez persze spekuláció, mert információ erről nincs, ahogyan arról sincs, hogy például a határon túl élő, és magyarországi lakcímmel nem rendelkező kettős állampolgárok a pártlistákra továbbra is voksolhatnának-e.

Amióta a határon túli – főleg a romániai (azon belül is a székelyföldi) és a szerbiai – magyarok szavazhatnak a magyarországi országgyűlési választásokon, a Fidesz rendre 95 százalék körüli támogatottsággal számolhatott a körükben. Vagyis, ha Magyarék értesülései helyesek, akkor a Fidesz (már ha megmarad a külhoniak listás szavazati lehetősége is) plusz 11–12 mandátummal kalkulálhat, ami – a megbuherálni tervezett hazai körzethatárok „hozadékával” együtt – akár semlegesítheti is a legveszélyesebbnek tartott Tisza Párt esetleges jó eredményét.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.