A szerk.

Tüntető tömeg

A szerk.

Van a kosztümös filmeknek egy visszatérő jelenete: a palota ablakából egy jól táplált főúr az utcán összeverődött nincstelenek közé szór egy zacskónyi aprópénzt, a szerencsétlenek meg egymást lökdösve-taszigálva kapkodják össze a garasokat a porból.

Sikoltozás, káromkodás, van, akit fellöknek, a másikon átgázol a tömeg, gyomorszorító látvány. Az uraság meg nézi a nagy megbolydulást az ablakából, s csak annyit mond: csőcselék. Az arcán megvetés, gúny és persze letörölhetetlenül a félelem. Bombabiztos patron ez, hisz az efféle jelenetek egyik elsődleges célja nyilvánvalóan az, hogy ellenszenvessé tegyenek egy figurát – és mindig bejön. Nos, képzeljük mindezt aprópénz helyett életmentő gyógyszerrel. Ha lehet, még nagyobb aljasság jön ki belőle. Múlt pénteken pedig pont ez történt Magyarországon.

Valaki, történetesen maga a miniszterelnök épp így látta jónak megalázni az ország azon polgárait, akik nem kérnek az ő vakcinapolitikájából (ti. oltsunk kínaival, mert azért nagytestvéri jó pont jár, és lehet is fogni rajta kisebb-nagyobb összegeket), s a maguk részéről inkább az Európai Unió vakcinapolitikáját választanák.

Akik múlt péntek délelőtt mondjuk a Szent Imre Kórház – vagy bármelyik oltópont – környékén jártak, ugyancsak gyomorszorító látványban lehetett részük: végtelen, valahol a Bártfai utcában eltűnő, de nyilvánvalóan még folytatódó sor; sorok mindenütt. Remény és reménytelenség egyszerre – vajon én még sorra kerülök, vagy elmegy a napom, és mehetek haza? Érdemes-e még egyáltalán beállni? Miért kell nekem így élnem? Miért lehet ezt velem megtenni?

Mit megtenni egész pontosan?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!