A szerk.

Itt állunk

A szerk.

A hrodnai régió Belaruszban van, nyugatra Lengyelország, észak-nyugatra Litvánia határolja, a legnagyobb városa a több mint 300 ezer lakosú Hrodna. A lakosság úgy negyedrésze lengyel nemzetiségű. Szép környék.

Andrzej Poczobut fehérorosz újságíró, a lengyel kisebbség egyik szószólója a sajtóban. Nemrég még egy túrázós műsort vezetett a rádióban, a hrodnai régió történelmének szakértője, számos lapban jelentek meg cikkei, Lengyelországban éppúgy, mint a hazájában. A cikkeiben, blogbejegyzéseiben viszont nem csupán a túrázással, a környék történelmével foglalkozott, igyekezett hazája aktuális helyzetéről is beszámolni. Ezért Andrzej Poczobutot több mint tíz éve üldözték a fehérorosz hatóságok, a visszatérő vád az volt ellene, hogy írásaiban, műsoraiban megsérti Lukasenka elnököt.

Ez az üldöztetés február 8-án, vagyis a múlt hét szerdáján véget ért. Már nem üldözik, a hrodnai bíróság ugyanis 8 év fegyenctelepen letöltendő szigorított börtönbüntetésre ítélte – nincs már miért üldözni. Fehéroroszország békéje nyilván helyreállt az ítéletnek hála, rend van az országban.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk