A szerk.

Itt állunk

A szerk.

A hrodnai régió Belaruszban van, nyugatra Lengyelország, észak-nyugatra Litvánia határolja, a legnagyobb városa a több mint 300 ezer lakosú Hrodna. A lakosság úgy negyedrésze lengyel nemzetiségű. Szép környék.

Andrzej Poczobut fehérorosz újságíró, a lengyel kisebbség egyik szószólója a sajtóban. Nemrég még egy túrázós műsort vezetett a rádióban, a hrodnai régió történelmének szakértője, számos lapban jelentek meg cikkei, Lengyelországban éppúgy, mint a hazájában. A cikkeiben, blogbejegyzéseiben viszont nem csupán a túrázással, a környék történelmével foglalkozott, igyekezett hazája aktuális helyzetéről is beszámolni. Ezért Andrzej Poczobutot több mint tíz éve üldözték a fehérorosz hatóságok, a visszatérő vád az volt ellene, hogy írásaiban, műsoraiban megsérti Lukasenka elnököt.

Ez az üldöztetés február 8-án, vagyis a múlt hét szerdáján véget ért. Már nem üldözik, a hrodnai bíróság ugyanis 8 év fegyenctelepen letöltendő szigorított börtönbüntetésre ítélte – nincs már miért üldözni. Fehéroroszország békéje nyilván helyreállt az ítéletnek hála, rend van az országban.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?