szerk.

Üzenet és valóság

A szerk.

„Hajnalonként egy pékségben dolgozom.” „A helyi tévében műsorvezető vagyok.” „Ünnepnapokon ebédszállítás.” „Bébiszitterkedés.” „Gyerekeket szállítok sportfoglalkozásra háztól házig.”

„Csomagmegőrzőben dolgozom.” „Felszolgálás étteremben.” „Pedikűr, műkörmözés.” „Bérolvasás, de nincs szívem sokat kérni érte.” „Rendezvényeken mosogatás.” „Irodai adminisztrációs feladatok.” „Állatorvos mellett műtéti asszisztens.” „Tanítás után független biztosítási alkusz vagyok.” „Kirándulóközpontban turistákat fogadok.” „Vokálozás szertartásokon.” „Diszpécser távfelügyeleti cégnél.” „Közvélemény-kutatás.” „Takarítás, mosogatás.” Íme, mutatóba néhány válasz arra, hogy „Ki mivel egészíti ki a jövedelmét?” A kérdést egy közösségi oldal egyik tanári csoportjában tette fel egy – még – aktív pedagógus a közoktatásban dolgozó kollégáinak. A kérdésből és a válaszokból is egyértelmű, hogy másodállásokról van szó, illetve hétvégenként végzett rendszeresebb munkákról.

Ebben és más hasonló jellegű csoportokban olyan posztokat is olvashatunk tucatjával, amelyekben kétségbeesett igazgatók keresnek szakképzett tanárt, és mivel fizetésben többet nem tudnak kínálni más igazgatónál, kínjukban szellemes fordulatokkal igyekeznek vonzóvá tenni az intézményüket (nálunk nem ér retorzió, ha néha sztrájkolsz; itt még nem vertek meg tanárt; a mi iskolánkból a legszebb a kilátás a városra stb.). Aztán olyan bejegyzésekbe is minduntalan belebotlunk, amelyekben az állást kereső tanár beírására nagyon rövid időn belül minimum 50–60 különböző iskolából érkezik válasz.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.