A szerk.

Feslik, foszlik, szakadna

A szerk.

Vasárnap eléggé helybenhagyták Jarosław Kaczyński pártját, a PiS-t, talán még jobban is, mint látszik. (A múlt héten ugyanitt azt írtuk, hogy szombaton fogják helybenhagyni, a hibáért utólag is elnézést kérünk – a szerk.)

Ha kizárólag nyugdíjasok, vagy kizárólag falusiak, vagy kizárólag kelet-lengyelországi lakosok szavaztak volna, akkor ők, a PiS vertek volna péppé mindenkit, abba pedig, hogy mi történt volna, ha kizárólag kelet-lengyelországi falusi nyugdíjasok szavazhattak volna, még belegondolni is szédítő; talán még a 102 százalék is meglett volna. De hát nem csak ők szavaztak. Beloldalainkon dúsan szólunk arról, hogy hogyan jött össze az ellenzék győzelme, és mi következik belőle – ott, mármint Lengyelországban.

De mi következik belőle itt, Magyarországon? Milyen tanulságokat vonhatunk le ebből mi, vagy önök, a haza demokratikus érzelmű polgárai – nem kizárólag, de részben arra nézvést is, hogy milyen tanulságokat vonhat le az eseményekből Orbán Viktor?

Arról, hogy mely társadalmi csoportoknak merre, mely pártokhoz húzott a szíve, az (utóbb szinte hajszálpontosnak bizonyuló) exit poll alapján kaphatunk képet. A PiS fent leírt törzsszavazóival, rettenthetetlen híveivel szemben az ellenzék már a kisvárosokban is ikszelt, az 50 ezer fölötti településeken inkább nyert, a legalább 200 ezres városokban pedig tarolt. Továbbá: minél fiatalabb és minél magasabban képzett volt a választó, annál inkább az ellenzék valamelyik pártjára voksolt. Kaczyński alulteljesített az ellenzék pártjainak lenyomásában is; megvenni sem igen sikerült őket, és kifosztani meg börtönbe csukni sem – pedig, becsületére legyen mondva, próbálkozott. Ezek azonban a Fidesz-rezsim számára a kevésbé lényeges aspektusok. Azt, hogy milyen társadalmi és politikai mérnökösködésre, s az elnyomás milyen eszközeire van szükségük a következő választás menedzseléséhez a lengyelországihoz hasonló környezetben, nem az ottani társadalmi és politikai mélymozgásokból fogják leszűrni Orbánék; tudják azt ők maguktól is.

De milyen irányok kínálkoznak Orbán számára a lengyel választás után az európai és a nemzetközi politikában?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk