A szerk.

Vigyázzállás, kihúzza magát

A szerk.

A múlt kedden hozta nyilvánosságra Magyar Péter azt az 1 perc 53 másodperces hangfelvételt, amelyen akkori felesége, Varga Judit, a 2023 januárjában még hivatalban lévő igazságügyi miniszter súlyos állításokat fogalmaz meg a kormányzati szereplőt – vagy szereplőket – érintő korrupciós botránnyal összefüggésben.

Ezek közül néhány a vádhatóság munkájára, Polt Péter legfőbb ügyészre és Rogán Antalra (vagy legalábbis Rogán embereire) vonatkozik. Varga Judit hivatalban lévő igazságügyi miniszterként azt mondta, hogy Rogán Antal „kihúzatta” a rá és a bizalmasaira nézve terhelő részeket az ügyészségi dokumentumokból. E „kérés” teljesítése azonban csak felemás módon történt meg, mivel Polt Péter „nem ura a helyzetnek” az ügyészségen belül. Végül azt is állította, hogy Völner Pálnak – aki Varga államtitkára volt a minisztériumban – hónapokkal a meggyanúsítása előtt „szóltak”, hogy „hagyja abba”.

Rogán Antal és a kormány hivatalosan eddig semmilyen formában nem kommentálta a felvételen elhangzottakat, az ügyészség viszont kommünikében és – tőle szokatlan módon – egy igen hosszú sajtótájékoztatón igyekezett eloszlatni a vele szemben felmerült kételyeket. E megnyilvánulások azonban nem tisztázták a helyzetet – éppen ellenkezőleg.

Már az első reakció szimpla mellébeszélésnek tűnt: lazának szánt nyelvi játékkal azt állította a vádhatóság, hogy Magyar Péternek igaza van, Polt Péter valóban „nem uralja az ügyészséget”, merthogy az ügyészség munkájában kizárólag a „törvények uralma érvényesül”. Túl azon, hogy az állítás egésze sem feltétlenül mondana ellent a hangfelvételnek – hiszen a törvények, amelyek uralma az ügyészségen érvényesül, a legfőbb ügyésznek (Polt Péternek) majdhogynem korlátlan befolyást biztosítanak a rendkívül szigorú hierarchiában működő szervezetben –, az idézet még hibás is volt. Annak ugyanis, hogy Polt „nem ura a helyzetnek” az ügyészségen (hisz’ Varga ezt mondta), egészen más a jelentése, mint annak, hogy Polt „nem uralja az ügyészséget” (mint az az ügyészségi kommünikében olvasható). Varga megjegyzéséből világos, hogy Rogánék azért nem érvényesíthették teljes mértékben „javaslataikat”, mert a legfőbb ügyész túl gyenge volt ahhoz, hogy mindenre kiterjedjen a figyelme, és az arra érdemes politikusok „kéréseit” száz százalékban teljesítse. Lehet, hogy Varga ezt rosszul tudta, de amit a hangfelvételen állított, annak ez az értelme.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk