A szerk.

Visszaesők

A szerk.

A magyar parlament vértolulásos elnöke, Kövér László még júniusban megbüntette Szabó Tímeát azért, mert egy államtitkár (történetesen Dömötör Csaba) beszéde alatt felmutatott egy méterszer méteres lepedőt, melyen a Fidesz emblémáját a Kínai Népköztársaság lobogójának csillagzata egészítette ki.

A haragkezelési kihívásoknak magát hosszú ideje feltétel nélkül megadó házelnök e demonstrációjáért esztelen összegre, közel tízmillió forintra büntette Szabót. Az ítéletet az Országgyűlés mentelmi bizottságánál támadta meg a Párbeszéd frakcióvezetője, mondván az önkényes, jogszerűtlen és megalapozatlan. A tudósítások szerint Kövér László ezzel szemben „hosszan magyarázta” a bizottságnak, hogy Szabót miért is kell ilyen súlyosan büntetni. Hosszú magyarázatának veleje nagyjából annyi, hogy azért, mert Szabó visszaeső.

Itt áll meg igazán az ész, ennél a notóriusnál, nem is a tízmilliónál. Pedig hát a tízmillió forintra sem válasz az, amit a kormányzati propaganda ránt elő minden ilyen alkalommal, hogy a kétmillió fölötti fizetéséből futja rá. Ez nem csak demagógia, de aljasság is. Elvenni valakitől a négyhavi keresetét a számszaki adatoktól függetlenül is egy dolgot jelent: hazavágni úgy a pácienst, hogy abból ne kelljen fel. Hiszen a napnál is világosabb, hogy Kövér László csak afféle demonstrációs alany szerepére használja itt Szabó Tímeát. Kövér, aki nem hatóság, kiáll, s azt üzeni itt minden boldognak és a többi boldogtalannak, hogy: megmondtam, kuss legyen. Szabó talán feláll ebből, lehet, hogy adakozással összedobják neki a lét, de te, szépöcsém ott kinn az utcán, te ki bírnád csengetni négyhavi fizudat a semmire? Te felállnál abból, ha elszednék tőled ennyi pénzt? Na, ugye!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk