158 ember halálához elegendő idegmérget használtak a turai madármérgezők

Belpol

A „szükséges” dózis 36-szorosát használták fel az elkövetők, az állatoknak esélyük sem volt. Ha nem lépnek közbe a természetvédők, akkor a baj a mostani sokszorosa lehetne. 

158 ember halálához, 158 ezer barna rétihéja pusztulásához vagy a parlagi sas teljes világállományának megmérgezéséhez elegendő hatóanyag lehetett azokban a csalétkekben, amelyeket a természetvédők távolítottak el az elmúlt hetekben a turai vadászterületről – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület legújabb közleményében. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonségi Hivatal (NÉBIH) szaklaboratóriumaiban elkészültek az első patológiai és toxikológiai elemzések, melyek igazolták, hogy az egyik legveszélyesebb méreganyaggal, a karbonfuránnal történt a szándékos mérgezés. A közlemény szerint a most kimutatott koncentrációk sokkolták a szakembereket, hiszen az egyes csalikban talált 6000 mg/kg értéket meghaladó, és az egyes barna rétihéjákból kimutatott 60 mg/kg értéket megközelítő koncentráció minden eddigi ismert esetet sokszorosan felülmúlták. (A milligram a méreg mennyiségét jelöli az állat kilogrammonkénti testömegéhez mérten). 

 
Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
 

36-szoros dózis

A karbonfurán növényvédelmi célú felhasználását 2008-ban tiltották be az Európai Unióban, amíg természetesen a gerinces állatok mérgezésé a szerrel korábban sem volt legális. A halálos dózis a különböző emlősfajoknál a 3-19 mg/kg között változik, de a madarak általában ennél érzékenyebbek, így számos fajnál, például az amerikai vércsénél 1 mg/kg alatti értéket is mértek.

„A karbonfurán tartalmú szerekből egy késhegynyi por (1g) vagy egy negyed teáskanálnyi oldat (1ml) már jó eséllyel emberre nézve is halálos lehet, de ennek töredéke is már komoly tünetekkel és akár maradandó egészségkárosodással járó mérgezést okozhat”

– mondta Zacher Gábor toxikológus az MME megkeresésére. 

Az egyesület közleménye szerint a Tura közelében talált rétihéjákból kimutatott koncentráció a halálos dózis 36 szorosa volt, amely jól mutatja, hogy a csalétkekből fogyasztó élőlényeknek esélyük sem volt a túlélésre, de nagy eséllyel a másodlagos vagy harmadlagos mérgezést elszenvedők (tehát azok az állatok, amik már egy megmérgezett állatból táplálkoztak) is elpusztultak, hiszen csak két rétihéját sikerült a 114 megmérgezett állatból megmenteni. 

„A koncentrációk alapján megbecsülhető, hogy a megtalált és eltávolított csalétkekben is még annyi méreganyag lehetett, amely elég lett volna 158 felnőtt ember halálához vagy 158 ezer barna rétihéja pusztulásához. Hasonló gondolatkísérlettel szemléltetve, a területen egy párban költő, világszerte veszélyeztetett parlagi sas esetében, például ez a mennyiség a teljes világállomány megmérgezéséhez elég lett volna. És ezek a számok csak a begyűjtött csalétkekre vonatkoznak, az elkövetőnél ennek a mennyiségnek a sokszorosa kellett, hogy rendelkezésre álljon a csalétkek elkészítéséhez” – áll a közleményben. 

Hozzátették, a helyi önkénteseknek még a napokban is sikerült lefényképezni a helyi parlagisas-pár mindkét tagját, amelyek fészkétől mindössze 200 kétszáz méterre is kerültek elő csalétkek és mérgezett állatok. „Így a saspár biztosan csak a természetvédők és azon belül leginkább az MME kutyás egysége által végzett hatalmas és gyors munkának, valamint a szerencsének köszönheti, hogy túlélte a territóriumuk közepén zajló hatalmas mérgezést” – fogalmaznak. 

A Magyar Narancs a közelmúltban írt cikket a turai madármérgezésről, ami egyébként a város polgármestere, Szendrei Ferenc által elnökölt Szent András Dombi Vadásztársaság területén történt. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.