Magyarország eddigi legsúlyosabb madármérgezése

Héják az avaron

Lokál

Nyomoznak a rendőrök a Pest megyei Tura közelében történt madármérgezés miatt. A bűncselekmény a város polgármestere által elnökölt vadásztársaság működési területén történt. A hatóság a sötétben tapogatózik, de helyben sokat hallani úri vadászatokról.

A Tura közelében történt madármérgezés egyes forrásaink szerint európai viszonylatban is kiemelkedően súlyos bűncselekmény a maga kategóriájában. A rendőrség augusztus 17-i közleménye szerint 9-én hét, 13-án negyven madár tetemére bukkantak Tura és Hatvan között; az elpusztult állatok közelében húsdarabokat találtak. A Gödöllői Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen nyomozást indított természetkárosítás gyanúja miatt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület méreg- és tetemkereső kutyás egysége a Duna–Ipoly Nemzeti Park (DINP) munkatársaival közösen 101 mérgezett csalétket azonosított – a helyszínelés során begyűjtött információk, bizonyítékok alapján az elkövetők erős, emberre is veszélyes idegmérget használtak. Az első híradások szerint 44 barna rétihéja, egy egerészölyv, két erdei pityer, egy fokozottan védett barna kánya és két róka pusztult el, és találtak még egy életben lévő, fokozottan védett hamvas rétihéját is, amelynek a gyors orvosi beavatkozás révén sikerült stabilizálni az állapotát. Helyi forrásaink már 125 csaliról és 70 tetemről tudnak, ami alapján szerintük 200 mérgezett csalétket szórhattak el az elkövetők. Ezeket a számokat a nemzeti park megkeresésünkre utóbb megerősítette: a hivatalos adatok szerint két fokozottan védett, 62 védett és 7 nem védett állat tetemét, valamint 123 mérgezett csalétket találtak. Egy rétisas is van az elhullott madarak között, a természetvédelmi kár pedig mintegy 5 millió forint lett.

Helyi forrásaink szerint a felderítés a végéhez közeledik, már lényegesen kevesebb tetem és csalétek kerül elő, mint korábban. Időközben a Kiskunsági Nemzeti Park kutyás keresőegysége is csatlakozott hozzájuk. Forrásaink állítják, a csalikat szisztematikusan szórták el, több mérgezett húsdarabot vadászlesek közelében találtak meg.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk