160 ezres alapfizetésről számol be az ország egyik legjobb gimnáziumának tanára

  • narancs.hu
  • 2022. január 14.

Belpol

"Miből tudnék felnevelni egy gyereket" - kérdi.

Varga Sára az Eötvös József Gimnázium tanára, Facebook-oldalán pedig hosszú posztban hívja fela a figyelmet a pedagógusok és oktatásban dolgozók méltatlan bérezésére.

"Sokáig azt gondoltam, hogy nem szeretnék a fizetésemről beszélni, mert ez magánügy, méltatlan ezt emlegetni, kínosnak érzem az egészet" - kezdi posztját, hozzátéve azonban, hogy most mégis úgy gondolja, itt az ideje szólni a pedagógusbérekről is, hiszen ez is társadalmi probléma.

"A negyedik tanévemben, egy osztály elballagtatása után, az úgynevezett pedagógus életpályamodellben gyakornoki szintet meghaladva jelenleg 178.193 forint a nettó fizetésem. Pontosabban a szakmai ágazati pótlékkal kiegészült fizetésem, mert az alapilletményem nagyjából 160.000 forint"

Hozzáteszi, a következő havi fizetése az újabb pótlékemelés miatt 207.000 forintig emelkedik.  Hangsúlyozza azonban:

Nem fizetésemelésről, hanem  pótlékemelésről van szó, ami bármikor elvehető.

"A pedagógusbéreket még mindig, most, a minimálbér emelése után is a 2014-es minimálbérhez kötik" - emeli ki.

A posztban azt is leírja, mennyire nem elég ez a fizetés arra, hogy rendes megélhetést biztosítson. "Én azért tudok pedagógusként dolgozni, mert a szüleimnek köszönhetően nem kell albérletet fizetnem" - írja, hozzátéve, hogy "hóvégén így is kétszer meggondolom, vegyek-e gyümölcsöt…"

"178.193 forintból nem lehet tisztességesen megélni, az pedig fel sem merül, hogy megtakarítást halmozzak fel. És itt jönnek szembe azok az egzisztenciális szorongást okozó nagy kérdések, hogy meddig élhetek abban a lakásban, amiben jelenleg, lesz-e valaha autóm, és ha eszembe jutna családot alapítani, miből tudnék felnevelni egy gyereket" - sorolja.

Hozzáteszi, ez a helyzet nemcsak rá, hanem az óvodapedagógusokra, iskolapszichológusokra, karbantartókra, technikai dolgozókra, takarítókra. Az iskolában a mindennapok gördülékenységéért, a tiszta és biztonságos környezetért, a gyerekek neveléséért dolgozó emberekre i érvényes, mind méltatlanul kevés pénzért dolgoznak, és emiatt el is fognak fogyni.

Leírja, hogy több kollégája is a pályaelhagyást fontolgatja, mások másodállás vállalásával próbálnak megélni.

"Többször hallottam már, hogy nem muszáj ebben a szakmában dolgozni. Ez így van, felállhatnék én is" - teszi hozzá, megemlítve, hogy ugyanakkor valahoyg azt sosem mondja senki, hogy "az ő gyerekének nincs szüksége tanárra (orvosra/szociális segítőre/rendőrre/pszichológusra stb)".

Ha pedig tényleg fontosak ezek a szakmák társadalmi szempontból, akkor fontosnak gondolom kihangosítani a szakmám problémáit is. Ugyanúgy, mint más problémákat. Hogy minél többen tudjanak róla, hogy egyszer talán legyen esély a változásra, hogy ne legyen csend

- zárja sorait.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk