218 harckocsit vesz a Honvédség

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. szeptember 9.

Belpol

A többségüket Magyarországon fogják legyártani egy német-magyar vegyesvállalat üzemében.

218 Lynx gyalogsági harcjárművet vesz a Magyar Honvédség, ezzel Magyarország a NATO-kötelezettségeinek tesz eleget - közölte a beszerzés előkészítését koordináló védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár titkársága szerdán az MTI-vel.

A Rheinmetall Lynx harcjárművek beszerzéséről szóló szerződést szerdán írta alá Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka és Armin Papperger, a német hadiipari vállalat igazgatótanácsának elnöke Budapesten.

A több mint kétmilliárd euró értékű modernizációs program keretében 218 Lynx KF41 harcjárművet kap a honvédség, ebből az első 46-ot Németországban gyártják le, a további 172-t Magyarországon, a Rheinmetall és a magyar állam között augusztus 17-én kötött megállapodás értelmében létrehozandó vegyesvállalat üzemében. Azt akkor és most sem közölték, hogy hol lesz a gyártóüzem.

Az első 46 legyártása egyúttal a hazai gyár magyar szakembereinek teljes körű felkészítését is szolgálja.

Magyarország az első NATO- és EU-tagország, mely a düsseldorfi székhelyű német cég új fejlesztésű termékével modernizálja haderejét, a katonák a BMP-1 típus másfél évtizeddel ezelőtti kivonása óta ugyanis nélkülözni voltak kénytelenek a nehézlövész erők gerincét alkotó lánctalpas gyalogsági harcjárműveket. A NATO-nak tett vállalásai részeként Magyarország azonban helyreállítja szárazföldi haderejének nehézfegyverzetét.

Figyelmébe ajánljuk