38 millió forintig kártalanítják a Sberbank ügyfeleit

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. március 4.

Belpol

Ezer ügyfél tartott ennél több pénzt a bankban, főleg cégek.

A Sberbank ügyfeleinek jelenleg nincs teendőjük, kártalanításuk a betétbiztosítási alapon keresztül 100 ezer euróig, körülbelül 38 millió forintig automatikus – mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.

Kandrács Csaba hozzátette, három kifizetési csatorna lesz, a bankban tárolt összegtől függően. Lesz az ügyfelek közül, aki a Magyar Postán, lesz, aki egy kifizetőügynök bankon keresztül kapja vissza a pénzét, a harmadik esetben pedig egy formanyomtatványt kell az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) beküldeni.

Most mérik fel, hogy pontosan hány ügyfélről van szó és azoknak mennyi pénze volt a bankban. Az OBA szakemberei ezt követően közlik, hogy kinek mit kell tennie. Kandrács Csaba elmondta, a banki ügyfelek közül körülbelül 61 ezren vannak azok, akik teljes egészében kártalanítva lesznek. Az MNB alelnöke kiemelte, legkésőbb március 18-án mindenkinek lesz lehetősége, hogy hozzájusson a pénzéhez.

Körülbelül 1000 azon ügyfelek száma (főleg vállalatok), akik 38 millió forintnál többet tartottak a bankban. Az érintetteknek hitelezői igényt kell bejelenteniük a felszámoló cég felé.  A végelszámolás körében felmérik, hogy mekkora Sberbank vagyona és megnézik, hogy a vagyonhoz képest mekkora hitelezői igény érkezett be. Amennyiben elegendő a vagyon, akkor mindenki minden pénzét megkapja, ha azonban a bank vagyona erre nem elég, akkor az ügy átfordul felszámolási eljárásba, és a vagyonelemek értékesítésével a kielégítési sorrend alapján jutnak az érintettek a pénzükhöz.  

Kandrács Csaba hangsúlyozta: az, ami a Sberbankkal történt, „egy kívülről jövő, célzottan ható ügy volt”, nincs probléma a magyar bankrendszerben, az jó állapotban van, stabilan működik.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk