42 milliárdért vett bélyegmúzeumot az állam

  • narancs.hu
  • 2021. október 5.

Belpol

A gazdaságvédelmi alapból.

Egészen különleges befeketési és gazdaságvédelmi döntésnek tűnik, hogy tavaly az állam 42 milliárd forintért vett bélyegmúzeumot - írja a Népszava.

A lap összeszedte ugyanis, mi is áll a Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott 2020-as költségvetési elszámolásban.

Ahogy írják, az úgynevezett zárszámadási törvényből ugyanis fillérre pontosan ki kellene derülni, hogy mire költött az állam tavaly 28 332 milliárd forintot, ráadásul azt is egyértelműen látni kellene, hogy keletkezett 5311 milliárd forintnyi hiány.

Azonban a zárszámadási törvény átlapozása után sok száz milliárd forint valódi sorsa marad kérdéses a lap szerint.

Így is derülnek ki azonban olyan érdekességek, mint például az, hogy

  •  a gazdaságvédelmi alapból 4030 milliárd forintot költött el, ebből mindössze 908 milliárd forint ment a cégekrészére juttatott közvetlen gazdaságvédelmi támogatásra.
  • Az állami cégek összesen 1197 milliárd forintot kaptak. Ebben voltak olyan furcsa trükközések, mint a gazdaságvédelmi alapból 42 milliárd forintért vásárolt bélyeggyűjteményt. A cikk szerint ez az összeg igazából a a Magyar Posta Zrt. feltőkésítésére ment, de azért, hogy ne legyen tiltott állami támogatás, a Magyar Posta átadta a birtokában lévő Bélyegmúzeumot a magyar államnak, amelynek értékét 42 milliárdban állapították meg.
  • 207 milliárdot számoltak el „egyes energetikai kérdésekről szóló előterjesztés szerinti feladatok végrehajtásához kapcsolódó forrásigény” címen, de hogy ez pontosan mire ment, azt nem tudni.

A cikk szerint a kormány által közölt adatokból az is kiszámítható, hogy csak készpénzben és csak tavaly 137,7 milliárd forintot kaptak a gazdaságvédelmi alapból a Fideszhez köthető, vagy egyenesen a kormánytagok által irányított közalapítványok. 

Ebben az összegben ráadásul a felsőoktatási alapítványok nincsenek benne. a közel 140 milliárból a legtöbb pénzt a 2020-as költések szerint a tehetségkutatással, -fejlesztéssel foglalkozó Mathias Corvinus Collegium kapta, amelynek vezetője Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója. Ráadásul megnevezve még a Fidesz politikai hátországának szellemi műhelyeként működő Kommentár Alapítvány is benyelhetett 14,5 milliárd forintnyi készpénzt, ami gyakorlatilag politikai tevékenység támogatásának tekinthető, méghozzá a gazdaságvédelmi pénzekbőlfizetve.

Nem kérdés, hogy a költéseket jogszerűvé tevő törvényjavaslatot simán elfogadja a parlament annak ellenére, hogy a költések jó része a jogállami működésnek is ellentmond - fogalmaznak.

A költségvetében ráadásul nemcsak furcsa, egyenesen homályos tételek is (f)eltűnnek, például:

  • felveti a cikk, hogy talán a „Szállítási és repatriálási feladatok önálló ellátáshoz szükséges eszközbeszerzésre” költött 21,7 milliárd annak a teherszállító repülőgépnek a beszerzését és fenntartási költségét takarhatja, amelyet tavaly vett a tárca, igaz Szijjártó Péter külügyminiszter szerint 17 milliárd forintért.
  • Jó kérdés az is, hogy mire ment a „Csekonics Befektetési Programra” költött kétmilliárd forint, és hogy ennek köze vam-e ahhoz a három milliárdos tételhez, amely szintén „Csekonics József Program” keretében 3 milliárd ment a Magyar Lovassport Szövetségnek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?