44 milliárdot költött el propagandára tavaly a Rogán-minisztérium

  • narancs.hu
  • 2023. február 15.

Belpol

Év végén még 11,8 milliárdért szerződtek a kedvenc Balásy Gyula két cégével. 

Rogán Antal minisztériuma az év végén még gyorsan kötött egy 11,8 milliárdos szerződést a kormánypropaganda gyártására és terjesztésére Balásy Gyula két cégével – írja a 444.hu.

Balásy két cége, a New Land Media és a Lounge Design 2018 óta monopolhelyzetben van az állami kommunikációs piacon, miután a korábbi két kedvenc vállalkozó, Kuna Tibor és Csetényi Csaba kiesett a pixisből.

Balásy két cége 2016 és 2021 között 36 milliárdos haszonra tett szert, ebből osztalékként Balásy összesen 22,5 milliárdot ki is vett. 

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodája (köznyelven propagandaminisztériuma) úgy adja a pénzeket a Balásy-cégeknek, hogy az első pályázatokat leszámítva kizárólag ők adnak be ajánlatot, és verseny nélkül viszik a megbízást. „Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátására” már a 37. vállalkozói keretszerződést kötötték.„Az Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátására” a 28. megállapodásnál tartanak.

A Rogán-minisztérium ezeken a jogcímeken 2022-ben rekordmennyiségű pénzt költött költött el, többet, mint a korábbi években:

összesen mintegy 44 milliárd forint ment el propagandára. 

ebből tervezik meg, gyártatják le és helyezik ki a Brüsszelt támadó plakátokat és újsághirdetéseket, illetve készülnek a Youtube-ot és a Facebookot hirdetésként elárasztó kormányzati videók. Ebben a nagy, látványos kampányok vannak benne, de teljesen külön tétel például a nemzeti konzultációk lebonyolítási költsége.

Rogánék késve kiadott szerződéslistájából kiderül az is, hogy tavaly szeptemberben egyéves megállapodást kötöttek Habony Árpád egykori felesége, Kaminsky Fanni cégével. A Triton Communications Kft.-vel 760 millió forintért állapodtak meg a „közösségimédia-megjelenésekhez kapcsolódó kommunikációs feladatok ellátása a Miniszterelnöki Kabinetiroda számára” témakörben, elvileg egyéves időtartamra. A Közbeszerzési Értesítőben nincs nyoma ilyen közbeszerzésnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk