Istvánffy András: „A 4K! nem akar beolvadni”

Belpol

A Negyedik Köztársaság Mozgalom (4K!) hisz az általuk kínált radikális alternatívában, ezért nem olvad be az LMP-be: önállóan indulnak a 2014-es választásokon. Az elnököt, Istvánffy Andrást kérdeztük a kilátásokról.
false

 

Fotó: MTI – Mathé Zoltán

magyarnarancs.hu: Miért hittek abban, hogy az LMP-vel a szeptemberi egyeztetés befejeztével közös nevezőre jutnak majd?

Istvánffy András: A 4K! célja a rendszerkritikus szövetség létrehozása volt. Abban bíztunk, hogy az LMP „nem kötünk szövetséget senkivel” politikája csak azoknak szól, akik részt vettek a korábbi kormányokban, és a frissen szerveződött erőket másképp kezelik.

magyarnarancs.hu: Mi volt a fő ok, ami miatt az LMP elutasította az együttműködést?

IA: A tárgyalásokon egy LMP–4K! nevű, szigorúan technikai, választási párt bejegyzését javasoltuk. Két párt közös listaállítása esetén ugyanis 10 százalékra ugrik a bejutási küszöb. Ez könnyen kikerülhető ezzel a jogtechnikai megoldással. Erre volt is már példa a magyar politikában. Az LMP azonban elutasította ezt a megoldást, és csak arról volt hajlandó tárgyalni, hogy a 4K!-sok az LMP színeiben, az LMP listáján induljanak a választáson. Ez magyarul nem szövetséget, hanem beolvadást jelentett volna. A 4K! nem akar beolvadni az LMP-be. Politikailag sem látjuk ennek a racionalitását. Miért kéne egy új, friss erőnek beolvadnia egy jelenleg 1 százalékra mért parlamenti pártba? Szerintünk az LMP érdeke is épp a szövetségkötés lett volna, amely új lendületet adhatott volna a pártnak.

magyarnarancs.hu: Miről fog szólni a 4K! számára a 2014-es kampány?

IA: Az önálló indulás lehetővé teszi számunkra, hogy kompromisszumok és középen egyensúlyozgatás nélkül képviselhessük a patrióta és szociáldemokrata alternatívát. Olyan problémákról tudunk nyíltan beszélni, amiket a magyar politika tabuként kezel. Ilyen például a bombaként ketyegő nyugdíjkérdés. Egyébként a 4K! már elég szervezett ahhoz, hogy országos listát állítson a választásokra. Az új választási törvény értelmében ez azt jelenti, hogy egész országban lehet majd szavazni a pártra.

magyarnarancs.hu: Az ellenzéki pártok számára nagyon fontos feladat lesz a választásokon, hogy megmozgassák a kiábrándultak és bizonytalanok csoportját. Nem félnek attól, hogy szövetség nélkül, önállóan romlanak a 4K! esélyei?

IA: A 4K! azoknak a pártja, akiknek elegük van az oligarchapártokból, és soha többé nem akarnak a kisebbik rosszra szavazni. Azoknak az embereknek, akik kiábrándultak a politikai elitből, és nem látnak maguknak perspektívát a mai Magyarországon, épp egy friss belépő tud csak alternatívát kínálni. Ezeket a jogosan kiábrándult embereket nem a 2010 előtt hatalmon lévők fogják megmozgatni, hiába alapítanak újabb és újabb pártokat erre a célra.

magyarnarancs.hu: A bizonytalanok, illetve kiábrándultak megnyerésére milyen stratégiájuk van, és ez mennyiben tér el az LMP-étől?

IA: Pártunk sokkal radikálisabb abban a kérdésben, hogy mennyire lehet más a politika. Mi visszahívhatóvá akarjuk tenni a helyi politikusokat. Az LMP a tárgyalásokon jelezte, hogy ez nekik problémát jelent. Továbbá a 4K! kompromisszumok nélkül elutasítja a határon túliak szavazati jogát. A köztársaság a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy közösség dönthet a saját sorsáról. Ha valaki belenyugszik, hogy olyanok szavazhassanak Magyarország sorsáról, akikre aztán nem vonatkozik a döntésük következménye, az feladja a köztársasági elvet. Ez nemcsak az LMP-nek, hanem az Együtt 2014-nek is szól.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

„Nagyon nagy vita”

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

A szelíd forradalom

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.