Istvánffy András: „A 4K! nem akar beolvadni”

Belpol

A Negyedik Köztársaság Mozgalom (4K!) hisz az általuk kínált radikális alternatívában, ezért nem olvad be az LMP-be: önállóan indulnak a 2014-es választásokon. Az elnököt, Istvánffy Andrást kérdeztük a kilátásokról.
false

 

Fotó: MTI – Mathé Zoltán

magyarnarancs.hu: Miért hittek abban, hogy az LMP-vel a szeptemberi egyeztetés befejeztével közös nevezőre jutnak majd?

Istvánffy András: A 4K! célja a rendszerkritikus szövetség létrehozása volt. Abban bíztunk, hogy az LMP „nem kötünk szövetséget senkivel” politikája csak azoknak szól, akik részt vettek a korábbi kormányokban, és a frissen szerveződött erőket másképp kezelik.

magyarnarancs.hu: Mi volt a fő ok, ami miatt az LMP elutasította az együttműködést?

IA: A tárgyalásokon egy LMP–4K! nevű, szigorúan technikai, választási párt bejegyzését javasoltuk. Két párt közös listaállítása esetén ugyanis 10 százalékra ugrik a bejutási küszöb. Ez könnyen kikerülhető ezzel a jogtechnikai megoldással. Erre volt is már példa a magyar politikában. Az LMP azonban elutasította ezt a megoldást, és csak arról volt hajlandó tárgyalni, hogy a 4K!-sok az LMP színeiben, az LMP listáján induljanak a választáson. Ez magyarul nem szövetséget, hanem beolvadást jelentett volna. A 4K! nem akar beolvadni az LMP-be. Politikailag sem látjuk ennek a racionalitását. Miért kéne egy új, friss erőnek beolvadnia egy jelenleg 1 százalékra mért parlamenti pártba? Szerintünk az LMP érdeke is épp a szövetségkötés lett volna, amely új lendületet adhatott volna a pártnak.

magyarnarancs.hu: Miről fog szólni a 4K! számára a 2014-es kampány?

IA: Az önálló indulás lehetővé teszi számunkra, hogy kompromisszumok és középen egyensúlyozgatás nélkül képviselhessük a patrióta és szociáldemokrata alternatívát. Olyan problémákról tudunk nyíltan beszélni, amiket a magyar politika tabuként kezel. Ilyen például a bombaként ketyegő nyugdíjkérdés. Egyébként a 4K! már elég szervezett ahhoz, hogy országos listát állítson a választásokra. Az új választási törvény értelmében ez azt jelenti, hogy egész országban lehet majd szavazni a pártra.

magyarnarancs.hu: Az ellenzéki pártok számára nagyon fontos feladat lesz a választásokon, hogy megmozgassák a kiábrándultak és bizonytalanok csoportját. Nem félnek attól, hogy szövetség nélkül, önállóan romlanak a 4K! esélyei?

IA: A 4K! azoknak a pártja, akiknek elegük van az oligarchapártokból, és soha többé nem akarnak a kisebbik rosszra szavazni. Azoknak az embereknek, akik kiábrándultak a politikai elitből, és nem látnak maguknak perspektívát a mai Magyarországon, épp egy friss belépő tud csak alternatívát kínálni. Ezeket a jogosan kiábrándult embereket nem a 2010 előtt hatalmon lévők fogják megmozgatni, hiába alapítanak újabb és újabb pártokat erre a célra.

magyarnarancs.hu: A bizonytalanok, illetve kiábrándultak megnyerésére milyen stratégiájuk van, és ez mennyiben tér el az LMP-étől?

IA: Pártunk sokkal radikálisabb abban a kérdésben, hogy mennyire lehet más a politika. Mi visszahívhatóvá akarjuk tenni a helyi politikusokat. Az LMP a tárgyalásokon jelezte, hogy ez nekik problémát jelent. Továbbá a 4K! kompromisszumok nélkül elutasítja a határon túliak szavazati jogát. A köztársaság a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy közösség dönthet a saját sorsáról. Ha valaki belenyugszik, hogy olyanok szavazhassanak Magyarország sorsáról, akikre aztán nem vonatkozik a döntésük következménye, az feladja a köztársasági elvet. Ez nemcsak az LMP-nek, hanem az Együtt 2014-nek is szól.

Figyelmébe ajánljuk