600-nál is több szegedi és környékbeli tanár fog sztrájkolni, ha valamelyiküket retorzió éri

  • narancs.hu
  • 2022. október 20.

Belpol

Csatlakoztak a 300 fővárosi kollégájukhoz. 

„A leghatározottabban elítéljük a hatalom megfélemlítési módszereit, amivel az oktatásügy jobbá tételéért harcoló kollégáinkat büntetik, megalázó módon fenyegetik, méltatlanul elbocsátják!” – olvasható abban a hvg.hu-nak eljutatott nyilatkozatban, melyet melyet 23 szegedi, hódmezővásárhelyi, bordányi, domaszéki és szentesi iskolából eddig összesen 663 pedagógus írt alá, de várják még a további csatlakozókat.

„Kijelentjük, hogy itt helyben, Szegeden és környékén nem tűrjük, hogy bárkit meghurcoljanak, ha a jelenlegi oktatáspolitikával szemben jogosan és határozottan fellép. Amennyiben ez megtörténne, a nyilvánosság minden rendelkezésünkre álló erejével fogjuk megvédeni kollégáinkat, legyen az óvodai, iskolai, gimnáziumi vagy a szakképzésben dolgozó munkatársunk! Egységesen állunk ki egymásért!” – fogalmaztak a nyilakozatban. 

Milodánovics-Hegyi Adrienn szegedi tanár a portálnak azt mondta, ez azt jelenti, hogy 300 kollégájukhoz hasonlóan ők is sztrájkba kezdenek és közösen demonstrációkkal hívják fel a figyelmet, ha valakit szankcionálnak az oktatásügyi kiállása miatt.

Hozzátette, a nagyon beszűkített sztrájktörvény ellenére is egyelőre ezt a megoldást választják – például az érettségiztető tanárok a többi órájukban –, de a jövőben más fellépési formákon is gondolkoznak. Mivel a szakszervezetek által meghirdetett gördülő sztrájk lényege, hogy egymásnak továbbadva más-más időpontban tartanak munkabeszüntetést, itt nem ezt alkalmaznák, mert most épp az egyszerre történő kiállás és a szolidaritás a lényeg. 

A nyilatkozat aláírói kiemelik, hogy egységesen lépnek fel az oktatás bármelyik részterületének a képviseletében az óvodáktól az általános iskolákon át a gimnáziumokig, a Szakképzési Centrumok intézményeitől a tankerületi iskolákig és nem hagyják, hogy megosszák őket, számolt be a hvg.hu. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.