73 kamupárt ellen indítanak eljárást

Belpol

A 2018-as választás után csak 29 párt ellen indult ilyen eljárás.

A tavaszi országgyűlési választás után 73 párt ellen indokolt ügyészi perindítás, amiért két egymást követő választáson nem indítottak jelöltet vagy mert felhagytak tevékenységükkel és vagyonukról nem rendelkeztek - közölte a Legfőbb Ügyészség. A hivatalos szervek döntése szerint 63 esetben a pártként működés megszűnését kérik kimondani, tíz pártot pedig teljesen megszüntetnének.

 A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló hatályos törvény szerint ugyanis a bíróság az ügyészség indítványára megállapítja a párt működésének megszűnését, ha a párt egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet, ilyen esetben azonban a szervezet egyesületként még tovább működhet. Ha viszont adott párt felhagyott  tevékenységével és vagyonáról sem rendelkezett, akkor megállapíthatják a párt teljes megszűnését.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint az idei országgyűlési választásokat követően a főügyészségek elvégezték a két egymást követő országgyűlési választáson jelöltet nem állító pártok kiszűrését, ennek alapján 73 párt esetében merült fel az ügyészi perindítás indokoltsága.

A főügyészségek 63 párt ellen már benyújtották a keresetet, indítványozva, hogy a bíróság mondja ki: a párt működése megszűnt, de ezek a szervezetek egyesületként tovább működhetnek. További hat párt esetében az ügyészségek a szervezet megszűnésének a megállapítását kérték, eredményes keresetindítás esetén ezek a szervezetek nemcsak a pártként való működés lehetőségét veszítik el, hanem jogi személyiségük is jogutód nélkül megszűnik, és törlik a nyilvántartásból. További négy ügyben még tart a keresetelőkészítés, ezeknél a pártoknál arra utaló adatok merültek fel, hogy az érintett pártok tevékenységükkel felhagytak és vagyonukról nem rendelkeztek. 

Az idei számadatok már csak azért is jelentősek, mert a 2018-as országgyűlési választás után összesen 29 párt ellen indítottak keresetet az ügyészségek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk