81,1 milliárd forint veszteséggel zárta az idei első fél évet az MVM

Belpol

Tavaly még  28,3 milliárd forint adózás utáni nyeresége volt ugyanebben az időszakban.

Az MVM Zrt. 81,1 milliárd forint veszteséggel zárta az idei első fél évet, míg a tavalyi azonos időszakban 28,3 milliárd forint adózás utáni nyeresége volt - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett jelentésből.

A jlenetésből többek közt az derül ki, hogy az első fél évben nem volt jelentős értékesítése a csoportnak, a beszerzések értéke ugyanakkor 63,5 milliárd forintról csaknem 106,6 milliárd forintra nőtt, főként a Magyar Földgáztároló Zrt.-nél, az MVM Zöld Generáció Kft.-nél, a Mavir Zrt.-nél, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél megvalósított beruházások, valamint MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. hálózati beruházásai miatt.

Az ugyancsak szerda délután megjelent vállalati közlemény a csökkenő eredményt főképp a lakossági szolgáltatási árak és rendszerhasználati díjak alakulásával magyarázza, hozzátéve, hogy az a 2022. június 30-át követő kormányzati és szabályozói intézkedések eredményeként kompenzálásra kerül az év második felében.

A bevétel emelkedését a magas energiabeszerzési és a magas versenypiaci értékesítési árak okozták - írták.

A jelentésben kitérnek arra, hogy a földgáz és a villamos energia drágulása mellett a forint euróval szembeni árfolyama, valamint az alapanyagok árától függő finanszírozási költségek is befolyásolják a vállalatcsoport eredményességét. Hozzátették, hogy a tevékenységük jelentős része hatósági árszabályozás alá esik, ezért folyamatosan egyeztetnek a kormányzati szervekkel, hogy a feladataikat és a szerződéses kötelezettségeiket teljesíteni tudják.

 Az MVM a jelentés szerint magas kockázatú iparágban működik, de folyamatosan figyel minden körülményre, amely a tevékenységét befolyásolhatja, és a kiszámíthatatlan nemzetközi viszonyok közepette is megtesz mindent, hogy fenntartsa az energiaellátás biztonságát.  A társaság tulajdonosi jogait a Technológiai és Ipari Minisztérium gyakorolja, részvényeinek egyedüli birtokosa a Magyar Állam. Az MVM egyúttal a BÉT kötvénykibocsátója is, vállalati kötvényeit 2021-ben bocsátotta ki 10 éves futamidőre.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk