8,8 millióba fáj a józsefvárosiaknak Kocsis Máté pár sms-e

Belpol

Milliós kártérítést fizethet Józsefváros a jogtalanul elbocsátott hivatalnokának, akit az egykori polgármester rúgatott ki egy sms-váltás után.

A közelmúltban újabb kártérítési pert nyert az önkormányzattal szemben a volt alkalmazottja: az elmaradt jutalom és az önkormányzati lapban megjelent lejárató rágalmazások ellentételezéseként további 2,5 millió forintot ítélt meg a bíróság.

A közel 9 millió forintot összességében azért fizetik ki a józsefvárosiak, mert Kocsis a hivatalnokot egyik cikkünk informátorának vélte.

Forráskutatás

A VIII. kerületi önkormányzat köztisztviselője, B. K. meghurcoltatásának történetével legutóbb 2014-ben foglalkoztunk, amikor a végrehajtó leemelte a hivatal számlájáról azt a 6,4 millió forint kártérítést, amit a jogerős bírósági ítélet ellenére sem volt hajlandó kifizetni.

Lucifer próbálkozik - Kocsis Mátéék nem fizetnek a jogtalanul kirúgott közszolgának

A jogerős ítélet ellenére sem fizeti meg a 6,4 millió forintos kártérítést jogtalanul kirúgott volt hivatalnokának a józsefvárosi önkormányzat, hanem a Kúriánál kéri a döntés megsemmisítését. A sértett szerint rosszhiszemű pervitelről van szó, amelynek végső célja anyagilag is tönkretenni őt.

Az önkormányzat 2011. októberben az akkori polgármester, Kocsis Máté fellépésének nyomán méltatlanságra hivatkozva rúgta azok miatt az sms-ek miatt, amiket Kocsisnak írt válaszul. Az elbocsátáshoz vezető üzenetváltás előzménye a Magyar Narancs 2011. július 28-i cikke volt, amelyben feltártuk, hogy a VIII. kerület döntéshozói ciklusokon és ideológiákon átívelve, nagykoalícióban vendéglátóztak igen kedvező feltételekkel egy bérelt önkormányzati helyiségben.

Cikkünk megjelenése után Kocsis kezdeményezésére az önkormányzatban nem hivatalos vizsgálat indult, hogy kiderüljön, ki informálta lapunkat a Szentkirályi utcai Vaskapu-biznisz hátteréről. A férfit ezek után egyetlen fillér nélkül küldték el a hivataltól.

Hosszú pereskedés

A kirúgott közszolga munkaügyi papírjaira még azt is rávezettették, hogy a munkaviszony megszűnésének oka „méltatlanság". A volt hivatalnok pert indított elbocsátása miatt.

Kocsis Máté, a helység kalapácsa

Kocsis Máté

Fotó: MTI

 

Az első fokon eljáró Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2013. júniusi ítéletében kimondta: az elbocsátott köztisztviselő Kocsis Máté polgármesternek küldött szöveges üzenetei nem voltak alkalmasak arra, hogy lerombolják a közigazgatás iránti társadalmi bizalmat.

A polgármester fellebbezett, az ügy a Fővárosi Törvényszékre került, amely szintén kimondta: törvénytelenül bocsátották el, helyben hagyva az elsőfokú bíróság kártérítésre vonatkozó rendelkezését is. B. K. egy másik pert is indított az önkormányzattal szemben, amely szeptemberben zárult jogerős ítélettel megváltoztatva az elsőfokú bíróság keresetét elutasító végzését.

A Fővárosi Törvényszék kötelezte a józsefvárosi önkormányzatot, hogy fizesse ki a 35 év közszolgálati munkaviszonyért járó jubileumi jutalmat, 1 millió 288 ezer forintot kamataival, továbbá nem vagyoni kártérítésként 1,2 millió forintot. Az első tételről a bíróság megállapította, B. K. arra azért tart jogszerűen igényt, mert elbocsátása jogellenes történt, ha nem követik el vele szemben, 12 nappal később jogosulttá vált volna a jubileumi jutalomra.

A nem vagyoni kártérítést a bíróság az önkormányzat lapjában, a „Józsefvárosban" 2013 nyarán megjelent rágalmazó, hamis, lejárató célú állítások miatt tartotta jogszerűnek. A Fővárosi Törvényszék nem fogadta le az önkormányzat érvelését, hogy nincs felelőssége a saját kiadásában, 40 ezer példányban megjelenő újság tartalmát illetően.

A két per révén a józsefvárosiak összesen 8,8 millió forintot fizettek ki a volt polgármester – jelenleg a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője – jogszerűtlen döntése miatt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?