A 4iG most épp az ingatlan-nyilvántartási rendszer digitális átállásában működik közre

  • narancs.hu
  • 2019. október 21.

Belpol

Újabb milliárdos közbeszerzést nyert Jászai Gellért cége, mely során elég értékes és érzékeny adatokhoz fog hozzáférni.

A 4iG Nyrt. végzi a mező- és erdőgazdasági földek digitális nyilvántartási és közigazgatási rendszereinek fejlesztését – írja a Magyar Nemzet. A munka eredményeként a papír alapú földforgalmi adminisztrációs folyamatokat elektronikus és – ahol erre a közigazgatás folyamatai lehetőséget adnak – automatizált eljárások váltják majd ki, csökkentve a személyes ügyintézés szükségességét. A kormánylap közlése szerint ennek köszönhetően nem csak gyorsabb és kényelmesebb, hanem biztonságosabb és olcsóbb is lesz a földhivatali ügyintézés.

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) közzétett projekt uniós forrásból valósul meg, fővállalkozója a TIGRA Kft., a 4iG-t érintő alvállalkozói megbízás értéke 2,069 milliárd forint.

Eszerint olcsóbb és gyorsabb lesz a földhivatali ügyintézés, a Lechner Tudásközpont elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer kidolgozására irányuló projektnek köszönhetően.

Az európai uniós forrásból megvalósuló program során bár folytatódik a közigazgatási folyamatok széles körű digitalizációja. A lap közlése szerint az E-ingatlan-nyilvántartás jelentős mértékben átírja majd a földhivatali rendszer működését, megújítja Magyarországon az ingatlan-nyilvántartási rendszert, amelynek köszönhetően rövidül és biztonságosabbá válik az ingatlanügyi, telekalakítási és mezőgazdasági igazgatási eljárások átfutási ideje.

A 4iG Nyrt. a projekt részeként a földügyi közigazgatás rendszerek elektronikus fejlesztését valósítja meg, beleértve az igazgatásszervezési, folyamatfelmérési és -szervezési feladatok elvégzését. De emellett a 4iG Nyrt. részt vesz az egymásra épülő rendszerek összekapcsolásában, integrálásában is.

Ezzel Jászai Gellért cége az újabb milliárdos közbeszerzés behúzásán túl olyan adatokhoz fog hozzáférni, melyek elég értékesek, érzékenyek.

A 4iG nemrég a Budapest Bankkal kötött milliárdos szerződést. Az informatikai társaság és a hitelintézet „bank üzleti alkalmazás és kapcsolódó rendszerek fejlesztése” tárgyában kötött keretszerződést. A felek aláírták a keretszerződés részét képező első egyedi megrendelést, amelynek értéke 1,192 milliárd forint plusz áfa. De a 4iG több nagy értékű megbízást is elnyert az elmúlt hónapokban. Legutóbb, júliusban például a 4iG Nyrt. és a T-Systems Magyarország Zrt. konzorciuma nyerte a MÁV és a Volán társaságok e-jegy rendszerének kiépítésére kiírt pályázatot, a várhatóan 2020 végére kiépülő országos rendszer nettó 11,15 milliárd forintból valósul meg.

Mészáros jobbkeze az informatikában látja a jövőt

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerint óriási potenciál van az informatikai iparágban, ezért döntött úgy, hogy irányítói befolyást szerez a 4iG-ben. Mészáros Lőrinc jobbkeze, barátja és üzlettársa nyilatkozott annak a lapnak, amit Mészáros Lőrinc megvásárolt, majd elajándékozott a kormányközeli médiaalapítványnak. Azaz Jászai Gellért interjút adott a Világgazdaságnak.

Beépülnek a rendszerbe

Újabb nagy falatot nyel le a Mészáros Lőrinc köré épülő birodalom, s ezúttal a német kormányt is sikerült rávenni az üzletre. Most épp' az informatika van soron, de kérdés, hogy az új tulajok valóban ki tudják-e használni a T-Systemsben rejlő lehetőségeket.

Figyelmébe ajánljuk