A bíróság új eljárásra kötelezte a titkosszolgálatot a Pegasus-ügyben

  • narancs.hu
  • 2022. december 2.

Belpol

Az Alkotmányvédelmi Hivatal különösebb indoklás nélkül tagadta meg az érintettek hozzáférését a róluk szóló megfigyelési adatokhoz.

 

Új döntést kell hoznia az Alkotmányvédelmi Hivatalnak (AH) több, az alapos gyanú szerint az elhíresült Pegasus kémszoftverrel megfigyelt személy ügyében arról, hogy a titkosszolgálat tart-e egyáltalán nyilván róluk titkosított információt, illetve abba érintettként betekinthetnek-e – tudta mega hvg.hu az egyik érintettől, aki egyébként a korábban a lap újságírója volt.

A több Pegasus-megfigyeltet is képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a bíróságon támadta meg az AH határozatát, amely az érintettektől megtagadta a hozzáférést az esetlegesen róluk szóló megfigyelési adatokhoz. Végül a bíróság megállapította:

nem az eljárási szabályoknak megfelelően hozott elutasító határozatot a titkosszolgálat, így új eljárást kell lefolytatni, vagyis ismét foglalkozni kell az adatok megismerésére vonatkozó kérelemmel.

A TASZ civil jogvédő szervezet próbálja az összes jogi lehetőséget kimeríteni, hogy minél többet megtudhassanak az érintettek a megfigyelésükről, annak jogszerűségéről és indokairól, valamint a velük kapcsolatban így gyűjtött adatokról – mondta a lapnak Remport Ádám, a TASZ munkatársa. A jogász szerint ez már csak azért sem könnyű feladat, mert a Pegasus-ügy és az azzal összefüggő gyakorlatilag minden részlet titkosított, vagyis minősített adat, ezek megismerésére pedig különleges szabályok vonatkoznak.

Remport Ádám szerint a bíróság azt kifogásolta, hogy az AH különösebb indoklás nélkül tagadta meg az engedélyeket, vagyis az elutasítás indoklásánál az eljárási szabályoknak nem tett maradéktalanul eleget. Ezét kell most ismét döntenie a kérelemről, ami elképzelhető, hogy újabb elutasítás lesz, de egy részletes indoklást több eséllyel lehet megtámadni a bíróságon.

A TASZ több eljárást is indított az adatok megismerése érdekében.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk