A BKV beszállítói április végéig már 36 szerződést mondtak fel

  • narancs.hu
  • 2022. május 12.

Belpol

Drágulnak a nyersanyagok, a beszállítók többsége 30-50 százalékos felárat kér.

Egyre sűrűbben ülésezik a BKV igazgatósága, mivel szinte nincs olyan beszállítói szerződés, amit ne akarnának módosítani az üzleti partnerek, és az eredeti összeggel teljesülne, értesült a Népszava. Mint írják, a BKV próbál megegyezni minden beszállítóval a korábban megkötött szerződés engedte pénzügyi kereteken belül, de ez igen nehéz, mert az Ukrajnában zajló háború és a nyersanyag drágulás miatt a beszállítók többsége 30-50 százalékos felárat is kér.

A lap megkereste ezzel kapcsolatban a BKV-t is, akik elmondták, hogy "megsokszorozódott a szerződésmódosítási igények száma a háború közvetett gazdasági hatásai - árfolyam-változás, gyártói áremelések, szállítási határidők, alapanyaghiány, fuvarozási kapacitások stb. – miatt."

Majd hozzátették:

az áremelési kérelmek számával együtt a felmondások száma is folyamatosan növekszik, idén április végéig 36 szerződést mondtak fel az üzleti partnerek. Ez éves szinten több tízmilliárd forintos többletkiadást jelent.

A BKV azt is közölte, hogy: "A beszállítói, gyártói visszajelzések alapján fennakadások, problémák lehetnek a gyártóknál az alapanyag ellátással, ellátási láncokkal, fuvarozással, ezek hatásai pedig várhatóan megjelennek az anyag- és alkatrészellátásban a BKV-nál is." Majd hozzátették, folyamatosan tárgyalnak a beszállítókkal és megtesznek mindent annak érdekében, hogy az utazóközönség minél kevesebbet érezzen meg ebből. A Népszava megjegyzi, ez bizonyára azt jelenti, hogy ha nem lesznek további források, a BKV nem tudja kifizetni a magasabb árakat, ami később a járművel leállásához is vezethet.

A lap arról is ír, hogy a BKV költségvetésén a beszállítói áremelések nélkül is hatalmas lyuk tátong. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a fővárosi tömegközlekedési cég idei gazdálkodását bemutató dokumentumból kiderül: csaknem 26 milliárd forint veszteséget mutat a BKV 2022-es üzleti terve.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?