Világgazdaság: Csaknem 26 milliárd forint veszteséget mutat a BKV 2022-es üzleti terve

  • narancs.hu
  • 2022. április 21.

Belpol

 A BKV-nak néhány tízmilliárdra biztosan szüksége lenne ahhoz, hogy a működése ne kerüljön veszélybe.

Csaknem 26 milliárd forint veszteséget mutat a BKV 2022-es üzleti terve – derül ki a fővárosi tömegközlekedési cég idei gazdálkodását bemutató dokumentumból, írja a Világgazdaság

Ahogy a lap megjegyzi, a Fővárosi Közgyűlés a múlt hét szerdán tárgyalta volna a vállalat idei költségvetését, amelyet annak előterjesztője, Karácsony Gergely főpolgármester elfogadásra javasolt, de az előterjesztést végül kivették a napirendi pontok közül. Karácsony ígérete szerint az április 27-i közgyűlésen tárgyalják a kérdést, és ez lesz az ülés legfontosabb témája.

Hogy miért csúsztatták el a költségvetés tárgyalását, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes azzal magyarázta, hogy "át kell gondolni a kockázatokat, például az energiaárak növekedését és az általános drágulást." Majd hozzátette, hogy "a fővárosnak a jövő hétre se lesz több pénze, és nem tud majd 50 milliárdot csak úgy előteremteni."

A lap azt írja,

a BKV-nak néhány tízmilliárdra biztosan szüksége lenne ahhoz, hogy a működése ne kerüljön veszélybe.

Hozzáteszik: az önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló társaságnál nem szokatlan az alulfinanszírozottság, de a 26 milliárdos szint drámai. Tavaly a várható adózás előtti eredmény 15,66 milliárd forint veszteség volt, két éve 6,58 milliárd.

A lap szerint a jelen állás szerint a BKV idei üzleti terve némiképp magasabb, mintegy 142 milliárd forint közszolgáltatási díjat szerepeltet, azzal, hogy ennek kialakításakor figyelembe vették az energiahordozók áremelkedésének kompenzációjaként folyósítandó 14,075 milliárdos állami támogatást. Ugyanakkor ez a tétel egyelőre fikció, mivel a támogatást még egyáltalán nem ítélték oda a BKV-nak, erről a VG értesülései szerint még csak tárgyalnak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk