A Buda-Cash felszámolója nem fizet az alkalmazottaknak

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2015. június 6.

Belpol

Döcögve halad a felszámolás. Nem először merül fel szabálytalanság az MNB felszámolójának munkájával kapcsolatban.

Az egyik patinás brókercégről február végén derült ki, hogy vezetői kettős könyvelést vezettek és 100 milliárd forintot tüntettek el (ennek részleteiről itt írtunk). A felszámolás szinte azonnal megindult, de döcögve halad, és az elmúlt hónapokban több furcsaságra is fény derült.

A Buda-Cash felszámolásának kezdetekor a munkatársak nagy részét felmentették a munkavégezés alól. Többen azonban bementek dolgozni, így tett az az alkalmazott is, aki esetéről beszámolt a Narancsnak. Önként vállalt pluszmunkát, mert szerette volna lezárni saját ügyfelei még folyamatban lévő ügyeit, és azokat rendben átadni a felszámolónak. Az elmúlt hónapokban azonban a munka elfogyott, de a munkáltatói jogokat gyakorló felszámoló nem mondott fel senkinek.

false

A fizetések viszont rendszeresen hónapos csúszással érkeztek csak meg, és a munkatársak semmiféle tájékoztatást nem kaptak arról, miért nem kapják meg a bérüket.

Néhány hónap elteltével a Narancsot tájékoztató munkatárs fizetési felszólítást küldött a felszámolónak, amelyre nem érkezett semmiféle reakció, ezért úgy döntött, beadja felmondását. Három hét elteltével válaszolt a felszámoló: nem fogadják el a felmondást, mert azt „nem tartják megalapozottnak”. Ráadásul egy hónapnyi munkabér megfizetését is követelik, mondván nem dolgozta le a 30 napos felmondási időt…

Úgy tudjuk, ez nem egyedi eset, így a Buda-Cash felszámolójának munkaügyi perek sorával kell szembenézni a következő időszakban. Többen azonban nem engedhetik meg maguknak az akár évekig tartó pereskedést, így valószínűleg lemondanak az őket elvileg megillető végkielégítésről is. Tudunk olyan munkatársról, aki 15 év munkaviszony után egy fillér végkielégítés nélkül távozott a brókercégtől.

false

 

Fotó: Vajda János / MTI

Nem ez az első furcsaság a Buda-Cash felszámolásánál.

Ahogyan korábban beszámoltunk, a brókercég munkatársainak egy harmadik cég, a szintén felszámolás alatt lévő Credit Service ügyfélértesítőit kellett borítékolniuk. Akkor vidékről is utaztattak fel Budapestre más, felszámolás alatt lévő cégektől munkatársakat, hogy a felszámoló tartani tudja a törvényes határidőket. Cikkünk megjelenése után viszont azonnal felhagytak az adatvédelmi aggályokat is felvető borítékoltatással.

Réti László, aki már a harmadik felszámoló a Buda-Cash élén, maga is tudhatja milyen, amikor nem fizetik ki a munkáját. A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolását is irányító volt rendőrkapitány ugyanis az utóbbi években írónak is felcsapott, kiadója pedig a tavasszal csődbe ment Ulpius-ház volt.

Az, hogy a borítékolások, esetleg a felszámoló vidéki dedikálásai miatt késik-e a Buda-Cash 16 ezer ügyfelének kártalanítása, nem tudni.

Az mindenesetre biztos, hogy a törvényben előírt 75 napos tájékoztatási határidőből már rég kicsúszott az felszámolást végző – a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő – Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.

A felszámoló csak május végén adott ki egy közleményt, amelyből az derült ki, hogy feloldják a Buda-Cash vagyonának zárolását, és ezzel megkezdődhet az ügyfelek kártalanítása. A kifizetések megindítása előtt azonban mind a 16 ezer ügyféllel személyesen fognak leülni a felszámolók, hogy azonosítsák őket; ez a folyamat hónapokig is eltarthat.

Figyelmébe ajánljuk