A Budai Várba költözik az Alkotmánybíróság

  • narancs.hu
  • 2023. március 10.

Belpol

Az új székhely a tervek szerint az épülő József főhercegi palotában lesz.

A tervek az újjászülető József főhercegi palotába költözik majd az Alkotmánybíróságértesült a Mandiner. Az épület rekonstrukcióját a Magyar Építő Zrt. 2021 júliusában kezdte meg. A palotát a Nemzeti Hauszmann Program keretében építik újjá, a Várkapitányság megbízásából.

A lap szerint a cél az, hogy egy méltó, az osztrák, a szlovák és a cseh társintézményekéhez hasonló helyszínen működjön tovább a legfőbb jogforrás betartásért is felelős testület. A palota neoreneszánsz kertje és egykori istállóépülete bárki által látogatható lesz, ez utóbbiban turisztikai programokat is kínál majd az Alkotmánybíróság.

Az új székhelyként kiszemelt József főherceg palotája Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek tervei alapján, az egykori Teleki palota átépítésével készült el 1906-ban. A Szent György téren álló épület a második világháborúban megsérült, a renoválására pedig nem került sor, így a főúri lakot 1968-ban lebontották.

A 24.hu emlékeztetett, a budai Vár kiemelt állami beruházásban kormányzati negyeddé alakul, amivel kapcsolatban építészek is megfogalmazták aggályaikat. A beruházásokkal ugyanis az 1944. március 19-én fennálló állapotokat akarják visszaidézni, miközben érezhető az 1944–1989 közti időszak kitörlésének, sőt meg nem történtté tételének vágya is. Szakmai vélemények szerint az építkezések a hazai örökség- és műemlékvédelem utóbbi években történt leépítésével párhuzamosan zajlanak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk