Kirúgták az oktatót, aki etikai vizsgálatot kezdeményezett, amiért kivételeztek egy hallgatóval a Corvinuson

  • narancs.hu
  • 2023. október 24.

Belpol

A diák családja érdemi Mol-részesedéssel rendelkezett a történtek idején.

A Budapesti Corvinus Egyetem azonnali hatállyal elbocsátotta Ádám Zoltánt, aki idén év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett, miután egy befolyásos családból származó hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le – a többiektől elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján tehetett vizsgát – az egyik tantárgyból, hogy előzőleg nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket. 

Ádám Zoltán a Telexnek megerősítette, kedden rendkívüli felmondással bocsátotta el az egyetem. Az intézmény azzal indokolta a döntést, hogy az oktató szerintük nem működött együtt egy az egyetem által az etikai eljárásokkal összefüggésben indított eljárás során, és nem küldött át bizonyos emaileket. Ádám Zoltán ezt vitatja, szerinte együttműködő volt.

Az elbocsátás indoklásában az is szerepel, hogy az egyetem döntéshozói szerint az oktató nem megfelelő hangnemet használt egyes vezetőkkel szemben, és igyekezett lejáratni az egyetem vezetését az egyetemi nyilvánosság előtt. Ádám Zoltán ezeket a vádakat is vitatja, kirúgásának indokait pedig mondvacsináltnak tartja, mivel úgy véli, szerettek volna megszabadulni tőle, miután felhívta a figyelmet az egyetem vezetésének felelősségére.

A lap emlékeztetett, az ügyben érintett hallgató családja a sajtóban elérhető, nyilvános információk szerint érdemi Mol-részesedéssel rendelkezett a történtek idején, a szülők pedig személyesen és emailben is próbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél, hogy gyermekük a követelmények teljesítése nélkül is levizsgázhasson. Mivel Ádám Zoltán nem sikerült kivételezésre bírnia, a hallgató édesanyja az egyetem vezetőihez fordult, akik külön keretek között végül levizsgáztatták a diákot. A történtek miatt Ádám Zoltán a Corvinus három vezetőjével, köztük Takáts Előd akkori rektorral szemben etikai vizsgálatot kezdeményezett. Ennek végén, első fokon elmarasztalta őket az etikai bizottság, másodfokon viszont az általános rektorhelyettes, illetve az egyetemet fenntartó alapítvány Hernádi Zsolt Mol-vezér által irányított kuratóriuma felmentő döntéseket hozott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk