Szabálytalanul tartották meg az online közmeghallgatást Gödön?

Belpol

Október elején, amikor még nem voltak szabályozva a köz nélküli közmeghallgatás részletei az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában. Most utólag rendeznék.

„Az online közmeghallgatás megtartásának nincs jogi akadálya” – ezt a tájékoztatást küldte lapunknak a Pest Vármegyei Kormányhivatal még akkor, amikor a gödi önkormányzat október 5-ére tervezett online közmeghallgatása felől érdeklődtünk. Néhány nappal az előtt megírtuk, „személyes megjelenés nélküli” közmeghallgatást tervezett az önkormányzat, a téma természetesen a gödi Samsung-üzem volt. Erre jött ez előbb ismertetett kormányhivatali válasz arra a kérdésünkre, hogy megtartható-e ilyen formán a közmeghallgatás.

Azért, hogy a nyilvánosság kizárásával lehessen közmeghallgatást tartani – az ilyen fórumok elsősorban a kormány számára kényes akkugyárak kérdéskörét érintik –, még áprilisban hoztak rendeletet. E szerint a közigazgatási hatósági eljárások esetében a közmeghallgatások lebonyolíthatóak online – erre volt is példa Gödön, ahol a Samsung SDI bővítésének ügyében tartott a Pest megyei önkormányzat üzenetrögzítős közmeghallgatást –, de jellegéből fakadóan egy ilyen kisvárosi fórumon nem csak közigazgatósági hatósági eljárásokról kérdezik a városvezetést. Ráadásul Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtott egy törvényjavaslatot, aminek értelmében gyakorlatilag minden témakört érintően megtarthatóak lesznek a közmeghallgatások – de mivel erről még nem szavazott a parlament, nem egyértelmű, hogy Gödön minden a szabályok szerint zajlott-e október elején.

Megkerestük a város jegyzőjét, Dombováriné Kozák Nikolettet, de nem érkezett tőle válasz. A kormányhivatal viszont szűkszavú válaszában azt írta, hogy nincs jogi akadálya az online közmeghallgatásnak, a válaszát viszont nem indokolta meg. 

SZMSZ-módosítás jön

Szerdán a gödi önkormányzat képviselő-testületi ülést tart, amelyen az egyik, a jegyző által benyújtott előterjesztés értelmében „a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek személyes megjelenése nélkül tartott közmeghallgatásra vonatkozó részletszabályok SZMSZ-ben történő rendezése” lesz az első napirendi pont. Az előterjesztés indoklása szerint az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ) tartalmazza a közmeghallgatásra vonatkozó részletszabályokat, és a főszabály szerint erre személyes megjelenés keretében van szükség. 

Ugyanakkor az előterjesztő megjegyzi, hogy az Ukrajna területén kitört háború miatt a kormány Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki, ami lehetőséget teremt arra, hogy az SZMSZ-ben

„meghatározott rend szerint, a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek személyes megjelenése nélkül is megtartható legyen”. 

Mindezekre való tekintettel szükségessé vált az SZMSZ közmeghallgatásra vonatkozó részletszabályok felülvizsgálata, valamint azok rendezése. 

Az előterjesztés szerint – amennyiben azt a képviselők megszavazzák – az SZMSZ vonatkozó része kiegészül azzal, hogy „amennyiben törvény vagy kormányrendelet lehetővé teszi, úgy a közmeghallgatás a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek személyes megjelenése nélkül is megtartható”. A köz nélküli közmeghallgatások meghirdetett időpontját nyolc nappal annak megtartása előtt meg kell hirdetni, a lakosság pedig kizárólag írásban teheti fel a kérdéseket, ami valószínűleg azt takarja, hogy előre el kell küldeniük őket emailben az önkormányzatnak. (A teljes előterjesztés itt olvasható.)

Szabálytalanség történt?

A leírtak értelmében úgy tűnik tehát, az SZMSZ még nem volt „rendezve” az október 5-én megtartott online közmeghallgatás idején. Akkor még nem tarthatták volna meg ilyen formában? Hogy tisztázzuk a kérdést, szerettük volna megismerni a jegyző és a kormányhivatal álláspontját: az ismertetett tények értelmében szabályszerű volt-e a közmeghallgatást. A kormányhivatalnál arra is rákérdeztünk, hogy ebben az esetben számíthat-e bírságra az önkormányzat. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz egyik helyről sem. 

Azt már lassan az egész országban tudják, hogy a májusi időközi választáson megválasztott, Fidesz által támogatott Kammerer Zoltánnak nem erőssége a nyilvánosság kezelése: az első interjúja során – éppen akkor, amikor a város szélén működő Samsung SDI akkumulátorgyárról kérdezték – ingerülten felállt, majd kivonult a teremből. Nemrégiben pedig a felsőgödi vasútállomásnál futott össze a Mérce újságírójával, aki rögtön élő közvetítésbe kezdett, mire a polgármester kerékpárra pattant és eltekert. Éppen ezért lehetett szükség az online közmeghallgatás megtartására, hogy megkönnyítsék Kammerer dolgát, aki elkerülte a gödi Samsung-gyár miatti nyílt számonkérést, és papírról olvasta fel a válaszokat. 

Frissítés 

Szilágyi László önkormányzati képviselő bejegyzése szerint a testület nem szavazta meg az SZMSZ-módosítást. 

„Tavaly decemberben a képviselő testület úgy döntött, hogy szeptember 5-én közmeghallgatás lesz városunkban, az augusztusi meghívó szerint ezen még személyesen megjelenhetett volna bárki és kérdéseit, javaslatait tehette volna fel. Ezt valamiért (indok nélkül) lefújta polgármester úr és október 5-én személyes megjelenés nélküli, online közmeghallgatás került kiírásra. Véleményem szerint a városunk SZMSZ-e erről nem rendelkezett, így szerintem az októberi közmeghallgatás szabálytalan volt.

Úgy tartottuk meg az online közmeghallgatást, hogy ennek szabályait nem rögzítettük; mintha a foci VB döntő után hozná meg a FIFA a szabályokat. Valljuk be, ez a mai SZMSZ módosítás így nagyon büdös.

Elmúlt pár évben sajnos láttunk már olyat, hogy visszamenőlegesen hoz a parlament törvényeket. Ez a jelen lévő képviselőknek se volt elfogadható, így kellő támogatást az adott előterjesztés nem kapta meg. Legtisztább az lenne, ha idén még egy közmeghallgatást tartanánk” – fogalmazott a képviselő. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.