A csömöri önkormányzat kiszámolta, mennyit ér a kormány rezsikompenzációja a korábbi elvonások mellett

  • narancs.hu
  • 2023. január 6.

Belpol

Nem sokat.

A január 2-án bejelentett kormányhatározat szerint az utóbbi időben elvett 120 millió forintból 54 millió forintot ad vissza az állam rezsitámogatás jogcímen Csömörnek. Így mindennek az egyenlege a település önkormányzatánál mínusz 66 millió forint lesz idén – olvasható a település honlapján.

A Kormány által elfogadott 2023. évi költségvetés szerint minden, érdemi nagyságú helyi adóbevétellel rendelkező településnek ismét úgynevezett szolidaritási adót („hozzájárulást”) kell befizetnie a központi, állami költségvetésbe. Ennek összege az elmúlt években Csömör esetében 50 millióról, fokozatosan 300 millió forintra nőtt, 2023-ban pedig további 80 millió forinttal, 380 millióra növekszik. Az önkormányzat szerint legalább ekkora probléma, hogy a koronavírus-járvány alatt a Kormány egészségügyi vészhelyzetre hivatkozva minden önkormányzattól elvette a maradék (40%) gépjárműadó-bevételt – a 60%-át már 2013-ban elvette –, és hiába nincs már egészségügyi veszélyhelyzet, ezt nem adta vissza 2023-ban sem, ami újabb 40 milliós kiesést jelent idén.

Az önkormányzatoknak szánt kompenzációval a csömöri településvezetés szerint

az állam 54 millió forintot ad vissza rezsitámogatás jogcímen az utóbbi időben elvett 120 millió forintból. Csömör önkormányzatánál tehát még így is 66 milliós lesz az idei hiány.

A fenti tételeknél is nagyobb lesz a teher azonban a növekvő rezsiköltségek miatt. A sok takarékoskodás, korábbi nagyobb és mostani kisebb, gyors energetikai fejlesztések ellenére is várhatóan 30 millióról 280 millió forintra nő az önkormányzat és intézményei idei energiaköltsége, ami újabb 250 millió forint mínusz az idei költségvetésben.

„A visszakapott 54 millió forintnak természetesen örülünk, minden beérkező forintra szüksége van a településnek, főleg, hogy egy hónapja még ennyivel sem kecsegtettek minket” – mondta el Fábri István polgármester.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk