A Fideszben már döntöttek, de mit gondol a néző a HírTv jövőjéről?

  • M. L. F.
  • 2018. augusztus 9.

Belpol

A televízió nézőinek közel fele fogadkozik: nem kíváncsi többé a Fidesz holdudvarába visszatért HírTv-re, többet soha nem kapcsol majd oda. Ugyanakkor 57 százalékuk úgy gondolja, a csatorna eddig is a politika szolgálólánya volt – derül ki a Pulzus magyarnarancs.hu számára készített friss közvélemény-kutatásából.

A tévénézők egy jelentős többsége apolitikus, azaz nem igazán kíváncsi a hírcsatornák által sugárzott közéleti műsorokra: a 18–49-es korosztály – amelyet a médiapiacon a fogyasztási szokásai, költési hajlandósága alapján a kereskedelmileg kiemelt célcsoportnak tartanak – 63 százaléka bevallása szerint egyáltalán nem nézte soha a HírTv-t, 28 százalékuk pedig azt mondta, hogy alkalmanként kapcsolt oda. Az adót követő 7 százalék viszont elkötelezett néző volt – ennek a csoportnak egy töredéke, mindössze 9 százaléka mondta azt, hogy az irányváltás után is kíváncsi a műsoraira.

Mint ismert, az Orbán Viktorral három évig háborúzó Simicska Lajos egy hónapja kapitulált, majd minden vállalkozását eladta a közte és a miniszterelnök között közvetítő Nyerges Zsoltnak. Ezt követően augusztus 1-jén a HírTv három évvel ezelőtti, a Fideszhez lojális maradt vezetősége visszatért és átvette a tévé irányítását, megszüntetve több műsort is. Szikszai Péter, a tévé frissen kinevezett vezérigazgató-helyettese a Népszavának az irányváltásról azt mondta, „a saját tábornak szól a tévé”.

Ha valóban úgy is cselekszenek majd, ahogy azt a kérdőbiztosnak mondták, akkor a HírTv a közeljövőben elveszítheti a nézői nagy többségét. Nagy többségük, 75 százalékuk számít arra, hogy a jövőben politikai érdekeket fog kiszolgálni a csatorna. A kutatás érdekessége, hogy főleg a diplomások gondolják ezt (74 százalék), az alacsonyabb végzettségűeknek csak 47 százaléka tart ettől.

A Pulzus felmérése szerint a televíziónézők negyedének gondolkodása Magyarországon nem áll távol egyébként a Szikszai képviselte mentalitástól: 25 százalékuk nem tartja ördögtől valónak, ha egy orgánum nem az objektív tájékoztatásra törekszik, hanem politikai érdekeket szolgál.

Ez azért érdekes, mert a HírTv történetében nem ez az első irányváltás, legutóbb akkor történt változás a műsorpolitikában, amikor 2015 februárjában Simicska nyilvánosan szakított a Fidesszel, és a csatorna erőteljes kritikát gyakorolt a kormánnyal szemben. Akkor a Fideszhez közeli orgánumok arról cikkeztek, hogy beállt a Jobbik mögé, ám ez egyáltalán nem volt szembetűnő, ahogy az egyik műsorvezetőjük, Csintalan Sándor fogalmazott a Magyar Narancs e heti számában adott interjújában: „nem térdeltek le a párt elé”.

Akárhogy is történt, a Nielsen-közönségmérés adatai szerint ezt követően valamelyest nőtt a nézettsége, azaz idővel kicserélődött a rajongói tábora.

A választások időszakában teljesített a legjobban a tévé, nézettsége akkor volt történeti csúcson. Az Index egy hete arról írt, hogy a Kálmán Olga vezette Egyenesen műsor helyett sugárzott Magyarország élőben rosszabb számokat hozott, mint az ATV-től 2016-ban igazolt, most pedig kirúgott műsorvezetőé. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy pár nap adataiból nem lehet trendszerű következtetéseket levonni, ám ha a nézők tényleg úgy viselkednek majd, ahogy azt a Pulzus felmérése mutatja, akkor egy jó ideig nem lesz sikertörténet a visszafideszesített HírTv.

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.