Kásler megmondja: ezért nem jár minden egészségügyesnek az 500 ezres pluszjuttatás

  • narancs.hu
  • 2020. június 8.

Belpol

A gyógyszerészek egy része, a gyógytornászok és a házi segítségnyújtók is kimaradnak a kormány által hangoztatott, fejenként bruttó 500 ezret adó jutalmazásból.

Kásler Miklós a Demokrata.hu kérdéseire válaszolva fejtette ki, hogy miért maradnak ki egye szakmák a "minden egészségügyi dolgozónak", a koronavírus-járvány alatti helytállásért beígért félmillió forintos jutalmazásból - írta meg a hvg.hu.

Július elsejével 160 ezer egészségügyi dolgozó kap bruttó 500 ezer forintos, egyszeri bérkiegészítést a koronavírus elleni küzdelemben való helytállásukért, szombaton azonban kiderült: a gyógyszertárak dolgozóit utólag „lehúzták” a listáról. Vasárnap pedig az emberi erőforrások miniszteréhez fordult a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága is, amiért nem szerepelnek a bér-kiegészítési listában a közfinanszírozott ellátásban dolgozó gyógytornászok és gyógytornász-fizioterapeuták sem, pedig többek között a lélegeztető gépről levett betegek mozgásterápiáját, illetve légzési fizioterápiáját is segítették.

Kásler szerint: "a gyógytornászok és az idősotthoni dolgozók, illetve a házi segítségnyújtók azért maradtak ki, mert a munkáltatójuk, egyben fenntartójuk is az illetékes egyház, a vállalkozó, az egyesület, vagy éppen az önkormányzat. Sajnos így nem tartoznak bele abba a körbe, amely kifejezetten az egészségügyi dolgozókat öleli fel, noha az ő munkájuk is a járvány idején kifejezetten veszélyes, hála és köszönet illeti őket".

A gyógyszerészek helyzetéről elmondta: ők valóban szerepeltek a kormány elé kerülő díjazottak listáján, de kérdőjellel.

"Az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi. A gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna" – mondta el a portál megkeresésére Kásler Miklós.

A lap szerint Horváth Ildikó államtitkár nem tudott válaszolni a kérdésükre, mert arról már a kormányülés döntött.

Neked ajánljuk