A helyek alig 10 százalékát sikerült feltölteni a kormány Erasmust helyettesítő programjában

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 26.

Belpol

Korábban arról volt szó, hogy 8000-en utazhatnak majd vele, de alig 700-an indultak az idén. 

Idén augusztusban több mint 200, szeptemberben pedig több mint 500 magyar egyetemi hallgató kelt útra a Pannónia program keretében – közölte a programot kezelő Tempus Közalapítvány a Népszavával. A program jócskán alulmúlja a kormány várakozásait, ugyanis a programban mintegy 8000 hely lenne elérhető. 

A Pannónia Program azt követően jött létre, hogy az uniós kormányok képviselőiből álló Európai Tanács hozott egy határozatot, amely felfüggesztett 6,3 milliárd eurót a Magyarországnak megítélt fejlesztési forrásokból a közösségi pénzekkel elkövetett rendszerszintű korrupció miatt. Hasonló okok miatt megfosztották a közérdekű alapítványok által fenntartott egyetemeket is az európai finanszírozástól mindaddig, amíg a magyar kormány nem orvosolja a határozatban azonosított problémákat.

Ezeket azóta sem sikerült megnyugtatóan rendezni, az érintett 21 felsőoktatási intézmény így 2022. december 15-e óta nem vehet részt az EU által finanszírozott Horizont Európa kutatás-fejlesztési programban, és elvágták őket az Erasmus+ oktatási csereprogramban való részvételtől is. Az idei tanévtől az érintett 21 egyetem hallgatói már egyáltalán nem vehetnek részt az Erasmus programban.

A kormány az Erasmus helyett találta ki az úgynevezett Pannónia programot, amelynek indulását már 2023 decemberében bejelentették 10 milliárd forintos keretösszeggel. Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter – akkor még felsősoktatási államtitkárként – azt várta, hogy a Pannónia programban idén 8 ezer fő vehet részt, ám a Tempus által közölt számok alapján ennek eddig még a 10 százalékát sem sikerült elérni.

A Tempus most azt közölte a lappal, hogy a Pannónia program keretében már több mint négyezer egyetemközi együttműködés jött létre a hazai alapítványi egyetemek és külföldi intézmények között, a program weboldalán több mint száz célország van megjelölve az Egyesült Királyságtól kezdve Dél-Koreáig, vagyis a lehetőség elvben adott, hogy a magyar hallgatók részt vegyenek a programban.

Az Erasmus+ programban tavaly még mintegy 10 ezer magyar hallgató vett részt, most azonban a Tempus nem válaszolt a lap arra vonatkozó kérdéseire, hogy az idén mennyi – a nem alapítványi egyetemek számára ugyanis továbbra is elérhető az uniós program.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának szóvivője, Budai Marcell sem tudott adatokat mondani, állítása szerint a pontos számok csak később lesznek elérhetőek. A Pannónia programban részt vevők számát ugyanakkor ő is meglepően alacsonynak tartja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk