Magyar Péter az állami médiában: Az M1 goebbelsi propagandát folytat

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 26.

Belpol

A Tisza Párt elnöke egymás után szerepelt a tévében és a rádióban. Orbán és Karácsony viszonyáról, illetve a szerdán megjelent Vogel Evelin-interjúról is elmondta a véleményét.

Csütörtök reggel előbb az M1, majd a Kossuth Rádió vendége volt Magyar Péter, aki épp szerdán hirdetett meg egy tüntetést október 5-ére a közmédia Kunigunda utcai épülete elé. A közmédia szerda esti közlése szerint azonban nem is Magyart hívták, hanem a Tisza Párt fővárosi listavezetőjét, Ordas Esztert, hogy a budapesti ügyekről kérdezzék, helyette azonban a párt jelezte, hogy Magyar fog elmenni az interjúkra. 

A hvg.hu és a Telex beszámolói szerint Magyar arról beszélt, hogy örül, hogy 218 nap után végre beengedték a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét, mire a műsorvezető jelezte, hogy nem is őt hívták. Magyar ezt azzal magyarázta, hogy bár nem ül be a fővárosi közgyűlésbe, de ő tárgyal a párt nevében. 

Magyar a tévében is a szokásos monológját adta elő, magától beszélt arról, hogy Lengyelországban és Szlovéniában jóval magasabb a minimálbér, mint Magyarországon, hogy azért van csődben a főváros, mert 75 milliárdot lop el tőle a kormány, és hogy csőd szélén van az ország is, 55 ezer milliárd forint az államadósság, szétesnek a közszolgáltatások, penészesek a kórházak. Bírálta a közmédiát is, mondván az minden helyreigazítási pert elvesztett vele szemben, mint fogalmazott, szerinte az M1 "goebbelsi propagandát folytat".

Amikor a fővárosról kérdezték, akkor Magyar arról beszélt, hogy minden fővárosi listavezetőt meghívott egyeztetni, Szentkirályi Alexandrát is, aki elutasította ezt (ő szerinte egyébként nevetséges TikTok-videókat gyárt). Karácsony Gergely szerinte násztáncot jár Orbán Viktorral az olimpia és az árvízi védekezés kérdésében is, Magyar szerint pedig Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Tordai Csaba ügyvéd, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági elnöke és Karácsony jogi főtanácsadója a fővárosi igazi szürke eminenciásai (utóbbi a kormánymédia kedvelt célpontja).

Magyar arról is beszélt, hogy a fővárosban minden hatáskör a főpolgármesternél van, ezen változtatni akarnak, illetve nem ülnek be a felügyelőbizottságokba és igazgatóságokba, mert Tarlós cégvezetőit is átvette Karácsonyt, szerinte "kéz kezet mos" alapon.

Magyar Péter Magyarország helyzetéről szóló szokásos monológját a műsorvezető többször is megszakította, mire Magyar azt mondta, falból küldtek csak neki a közmédiából meghívásokat, előtte nem. Korábban ugyanis a közmédia a 48 Perc című műsorba hívta Magyart, hogy vitázzon Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával, ezt azonban Magyar előbb az árvízi védekezésre hivatkozva utasította el, majd későb úgy egyébként is. Most azt mondta, azért nem megy a műsőrba, mert nincs miért vitatkoznia a karmelita valamely munkatársával, ő ugyanis Orbán Viktorral akar vitatkozni, aki szerinte gyáva vele leülni.

Ezután arról beszélt, hogy mit kérdezne Orbántól: hogy hogyan sikerült 14 év alatt Magyarországot az EU legszegényebb és legkorruptabb országává tenni, miért vett Tiborcz Istvántól ingatlanokat. Hozzátette, hogy Orbán nem kap valódi kérdéseket a rendszeres pénteki rádióinterjúin.

Amikor Magyar Rogán Antal kommunikációs szerződéseiről akart beszélni, a műsorvezető a Diákhitel Központ szerződéseiről kérdezte, erre Magyar azt mondta, Hadházy Ákosnak már minden kérdést megválaszolt, őt kellene inkább behívni akkor. Annyit mondott csak el róla, hogy fals szerződéseket kellett kötnie a TV2-vel, hogy éjjel 2 és 3 között népszerűsítsék 50 millió forintért a Diákhitel Központ termékeit. Magyar Péter folytatva monológját beszélt az inflációról, a költségvetési hiányról és a megszorításokról is. 

Kérdezték a Vogel Evelin-interjúról is, amiről Magyar azt mondta, hogy ezt ugyanott írták, mint a volt felesége, Varga Judit interjúját, majd azt mondta, csalódás számára, hogy Vogel elárulta őt, de feljelentést fog tenni ellene. Megismételte azt, hogy Vogel szerinte a Fidesznek adott át hangfelvételeket, amiket róla készített, és pénzt kap a párttól, ezt állítása szerint bizonyítani is tudja, csak azért nem tette eddig, mert abban bízott, hogy Vogel nem fog kiállni. Szokásos fordulatával élve azonban szerinte ennél jobban érdekli az embereket, miért gyulladnak ki a vonatok és miért siklanak ki.

A műsorvezető felvetette azt is, hogy a Tisza Párt EP-képviselőinek külföldi asszisztensei lesznek, mire Magyar ezt hazugságnak nevezte, bár azt mondta, néhány van, de nem az összes az, négy külföldi asszisztenst alkalmaznak a 20-30 közül. Azt mondta, a műsorvezetőnek ugyanezeket a kérdéseket kellene feltennie Deutsch Tamásnak is, aki azzal vádolta Magyart, hogy nem jár be az EP-be, de ő Gyürk Andrással példálózott, aki szerinte egyáltalán nincs bent. Végül azt mondta, reméli, hogy Orbánhoz hasonlóan ő is hetente mehet majd a köztévébe, vagy akár naponta is.

Az M1 után Magyar a Kossuth Rádióban folytatta a szereplését, itt is a Fővárosi Közgyűlésről próbálták kérdezni, de ehelyett ugyanúgy inkább arról beszélt, hogy a főváros az állami elvonás miatt van nehéz helyzetben és rossz helyzetben van a gazdaság.

A műsorvezető többször felvetette, hogy miért nem a konkrét kérdésre válaszol, mire Magyar azt mondta, 218 nap után hívták be őt, ezért inkább arról beszél, ami az embereket érdekli. Azt is jelezte, hogy a Kunigunda utcába szervezett tüntetésén ott lesz Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is. Amikor felvetették neki, hogy többször is meginvitálták, Magyar kifakadt: „Szerkesztő úr, miért hazudnak itt?! A magyar közmédia kutyakomédia!”

Magyar folyamatosan a kérdező szavába vágott, majd a főváros kapcsán ismét Karácsony Gergelyt ekézte, aki szerinte megegyezett arról Orbánnal, hogy Budapest pályázzon az olimpiarendezésre, és az árvízi védekezésben is egymást dicsérték. Olimpiarendezés előtt Magyar szerint rendet kell tenni az országban, nem pedig zárt ajtók mögött megállapodásokat kötni.

Arra a nagy nehezen feltett kérdésre végül válaszolt, hogy miért nem ül be a fővárosi Tisza-frakcióba: azért, mert az egyéb feladatait nem tudná ellátni, nem tud ötfelé szakadni

Magyar nagyjából az M1-en elhangzottakat ismételte meg a rádióban is, végül csak kiemelt néhány pontot a fővárosi programjukból: azt, hogy szeretnék megerősíteni a BKK-rendészetet, mert szerinte nonszensz, hogy a feladatuk jelenleg az autók lekergetése a Lánchídról, valamint bérlakásprogramot indítani. Ez utóbbit abból a 75 milliárd forintból kezdenék el, amit az állam elvett a fővárostól, ahogyan elvesz majd Gödtől és Pakstól is. Magyar szerint a pénzeket a fideszes álcivil szervezeteknek, például a CÖF-nek játsszák át.

Szóba kerültek a Diákhitel Központ szerződései is, nagy nehezen feltették neki a kérdést arról, kötött-e a központ vezérigazgatójaként olyannal szerződést, aki most a Tisza Pártban érdekelt. Igennel válaszolt, és megnevezte Trentin Balázs cégét, Trentint azonban állítása szerint akkoriban még nem ismerte. Ezután ismét folytatta monológját az ország állapotáról, majd ismét vitába szállt a műsorvezetővel arról, hogy meghívták-e korábban a közmédiába.

A műsorvezetőnek a kérdése feltételére is nehezen volt lehetősége, de végül sikerült: miután Magyar volt barátnője, Vogel Evelin azt állította, hogy az ő kapcsolati tőkéjét használta fel a párt alakulása idején, hogy bevonzzon embereket, ki ment el a pártból közülük azután, hogy szakítottak? Magyar azt mondta, természetesen mentek el a pártból akkoriba, de jöttek is helyettük.

Ezután – továbbra is egymás szavába vágva – arról beszéltek még, hogy jó lenne, ha újra lenne lehetősége interjút adni a közmédiának.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk