A húsvéti hétvégén is oltanak

  • narancs.hu
  • 2021. április 1.

Belpol

A múlt héthez képest nőttek az új esetszámok, a fertőzöttek átlagéletkora 45 év. "Tájékoztatott" az operatív törzs.

Az elmúlt héten összesen 60 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest, a fertőzöttek átlagéletkora 45 volt. Az új esetek 15 százaléka 30-39 év, a 23 százaléka 40-49 év és a 17 százaléka 50-59 év közötti volt. 17 százalékuk Budapesten, 12 százalékuk Pest megyében kapta el a betegséget. Heves, Vas és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt a legnagyobbat az új fertőzöttek száma, ezzel szemben Somogy, Komárom és Nógrád megyében csökkent, Zala megyében pedig mindösszesen az új esetek 1,5 százalékát regisztrálták. Mindezt Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője ismertette az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az NNK osztályvezetője elmondta, túl vagyunk a kétmillió beoltotton, 780 ezren már a második oltásukat is megkapták. Továbbra is a regisztrált időseket oltják, akiknek a háromnegyede már megkapta a vakcinát. A kórházakban Pfizer- és Szputnyik-, a háziorvosi rendelőkben Sinopharm-, AstraZeneca- és Moderna-vakcinákat alkalmaznak. Galgóczi arra kérte a várandós kismamákat, hogy regisztráljanak, jelezzék az oltási igényüket. Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy - amint az szerdán Müller Cecília egy leveléből kiderült -  valójában csak a várandós nőket veszik előre az oltási sorban, a szoptatós kismamákat nem. Plusz a kismamák koronavírus elleni oltásához szükséges igazolás (amit magukkal kell vinniük az oltás beadásához) csütörtökön kora délután továbbra sem volt elérhető az Országos Kórházi Főigazgatóság oldalán. 

A sajtótájékoztatón elhangzott: a héten 218 ezer AstraZeneca-oltóanyag érkezik, amit vasárnap szállítanak ki, és a hétvégén is zajlik az oltás a húsvéti ünnep ellenére. Galgóczi Ágnes azt kérte, hogy továbbra is kerüljük a zsúfolt helyeket, tartsuk a távolságot, viseljünk maszkot, mossunk kezet, és csak szűk családi körben ünnepeljünk. 

A sajtótájékoztató végén nem olvastak be újságírói kérdéseket - még a kormánybarát sajtó kérdéseit sem, holott azok közül szoktak általában néhányat. Szerdán közel 30 szerkesztőség - így a Magyar Narancs is - nyílt levélben kért a kormánytól és az operatív törzstől valódi tájékoztatást, ráadásul jövő hét kedden tartanak sajtótájékoztatót legközelebb.  

 

Figyelmébe ajánljuk