A kata szigorítása miatt további drágulás jöhet az építőiparban

  • narancs.hu
  • 2022. július 15.

Belpol

Pedig eddig sem kis mértékben emelkedtek az árak.

Drágulni fognak a szolgáltatások az építőiparban a kata szigorítása miatt, hiszen a kedvezményes adózásból kieső kivitelezők a magasabb adóterheket tovább fogják hárítani a lakosságra – nyilatkozta a Népszava megkeresésére  Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Azt azonban egyelőre lehetetlen megbecsülni, milyen mértékű lesz ez a drágulás. A kata helyetti átalányadózás ugyanis egyes esetekben még előnyös is lehet, ugyanis az építőiparban a bevétel 80 százalékát költségként lehet elszámolni, azaz csak 20 százalék után kell adózni, másrészt Koji László elmondása szerint a katázásnak az előnyök mellett voltak hátrányai is az építőiparban.

"A 148 ezer építőipari vállalkozásból 80 ezer egyéni vállalkozó, a katás vállalkozások pedig gomba módra szaporodtak. Ha ugyanis a vállalkozó elérte az évi 12 milliós bevételi plafont, létrehozott a feleségének, anyósának is egy katás vállalkozást" - magyarázta a lapnak az ÉVOSZ elnöke, aki szerint ez a szokás a megrendelők megtévesztésére is alkalmas volt.

A kata szigorítása azonban nemcsak az egyszerűsített adózási forma hátrányait, hanem előnyeit is eltörölte: számos építőipari kisvállalkozó kerül nehéz helyzetbe a módosítás miatt, hiszen nagyon sokan dolgoznak a lakosságnak és alvállalkozóként cégeknek is. NEkik dönteniiük kell, hogy vagy maradnak katások és csak lakossági ügyfeleknek dolgoznak, vagy adózási formát váltanak. Utóbbi esteben az átalányadózás jöhet szóba leginkább, de Koji szerint ezt eddig is kerülték az építőiparban, mert túl sok vele az adminisztráció.

Az ÉVOSZ elnöke arról is beszélt, hogy azzal nem ért egyet, hogy nőni fog a feketézés, szerinte ugyanis "a tisztességes vagy tisztességtelen vállalkozás nem az adózási formánál kezdődik, a számlaadást pedig elsősorban a megrendelők tudják kikényszeríteni".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk