A kereskedelmi árak három-négyszereséért biztosít fákat az Agrárminisztérium a településeknek

  • narancs.hu
  • 2020. július 7.

Belpol

A programot lebonyolító Országos Erdészeti Egyesület 40 millió forintot kap mindezért, az egyesület elnöke korábban az Agrárminisztérium államtitkára volt.

A kereskedelmi árak három-négyszeresébe kerülhetnek azok a fák, amelyeket a településfásítási program során oszt szét az Agrárminisztérium. Félmilliárd forintból 12 ezer facsemetét ültetnek majd el országszerte, a lebonyolító Országos Erdészeti Egyesület 40 millió forintot kap mindezért, írja az Átlátszó.

Az Agrárminisztérium településfásítási programot indított, ennek keretében idén június 15-től minden tízezer fő alatti település pályázhatott belterületen ültethető fákra. Egy település 10-30 fát igényelhetett, 12 ezer fa már gazdára is talált.

Ami érdekes, hogy a fásításra 500 milliós keretösszeget állapítottak meg, ez nagyjából 12 ezer sorfa beszerezését fedezi. Vagyis darabonként 40 ezer forintba kerül egy fa, amelyet az állami tulajdonú KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosít.

A lap azt írja, megnéztek több kereskedést, hogy ott vajon mennyibe kerülnek a fák és a következőt találták:

  • a fehér eperfa 4089 forint,
  • keskenylevelű kőris 7000-12000 forint,
  • gömb szivarfa 10500-13500 forint,
  • tövistelen lepényfa 9500 forint,
  • korai juhar 15000 forint.

Vagyis sok helyen töredékébe kerülnek a listában szereplő fák, sőt akad, ahol a házhozszállítás is ingyenes 20-25000 forint felett.

Az Átlátszó megkérdezte az Országos Erdészeti Egyesületet (OEE) az árkülönbség okáról, akik azt válaszolták, hogy "minden fához 3 darab támasztó karót, rögzítő hevedereket, a törzset védő hálót és talajtakaró mulcsot is kapnak a pályázók, valamint a házhozszállítás díja is a kiírót terheli."

Közben az is kiderült, hogy az OEE és az Agrárminisztérium között stratégiai megállapodás van, az egyesület saját bevallása szerint pedig 40 millió forintot (a program költségvetésének 8 százaléka) kap azért, hogy lebonyolítja az igényléseket, kapcsolatot tart az önkormányzatokkal, és biztosítja egy-egy erdész szakember jelenlétét az ültetések során.

A lap megjegyzi, az OEE elnöke, Zambó Péter az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára volt.

Neked ajánljuk