A KESMA és a Mediaworks is Novák Katalinhoz fordult, jelezve, semmi problémájuk a „szuverenitásvédelmi” törvénnyel

  • narancs.hu
  • 2023. december 15.

Belpol

A Magyar Lapkiadók Egyesülete szerintük politikai akciót hajtott végre.

„Kovács Tibor elnök és Havas Katalin főtitkár [a Magyar Lapkiadók Egyesületének vezetői] politikai akciót hajtottak végre, tényleges hatáskörüket messze túllépve jártak el, az Önnek címzett sorok kizárólag az ő egyoldalú és elfogult magánvéleményüket tükrözik” – írja Novák Katalin köztársasági elnöknek címzett levelében a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumi elnöke, valamint a Mediaworks Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója és tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

Liszkay Gábor, Kálmán Erika és Csermely Péter azt kérik Nováktól, hogy „a levélben és az állásfoglalásban leírtakat ezen szempontok figyelembevételével értékelje”.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az ügy előzménye, hogy a Magyar Lapkiadók Egyesülete levélben fordult Novák Katalin köztársasági elnökhöz azt kérvén, ne írja alá a kedden elfogadott „szuverenitásvédelmi” törvényt. Az MLE állásfoglalása szerint a törvény „szembe megy az Alaptörvény szellemével mind a jogállamiság, mind a sajtószabadság tekintetében.”

Az állásfoglalás híre csütörtökön nagy vihart kavart a kormánysajtóban, hiszen eddig ők is tagjai voltak az MLE-nek. Ezért előbb a kormánypropaganda jelentős részét összefogó Mediaworks közleményben felszólították Kovács Tibort „az egyesület nevében kiadott, de az elnökség által jóvá nem hagyott” állásfoglalás nyilvánosan visszavonására, ellenkező esetben ugyanis a Mediaworks visszahívja tisztségviselőit és kilép az egyesületből. Nem sokkal később az Index bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg tagságát a MLE-ben.

A törvény megszavazása után pedig több független szerkesztőség – tehát mi is – közös közleményben jelezte: a törvény betűje szerint ugyan nem a médiacégek működését szabályozza, mégis alkalmas arra, hogy súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, megnehezítse, akár ellehetetlenítse a független szerkesztőségek, újságírók, médiacégek munkáját.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk