Kincses Gyula: Szerkezeti átalakítás állhat a kórházigazgatók tömeges kirúgása mögött

  • narancs.hu
  • 2023. december 15.

Belpol

A MOK korábbi elnöke szerint ehhez új, lojális vezetőkre van szükség.

A kórházigazgatók tömeges menesztése mögött két indok állhat, az intézmények adósságának növekedése vagy egy szerkezeti átalakítás előkészítése – mondta Kincses Gyula orvos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) korábbi elnöke a Telexnek.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, nem sokkal az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjének elküldése után a Belügyminisztérium szerdán azt is bejelentette, hogy 14 kórházi vezetőt mentenek fel. Októberben a kórházi adósságok a szeptember végi 110 milliárd forint után elérték a 125 milliárd forintot, december végére pedig már a 135 milliárd forintot is meghaladhatja a tartozásállomány. Bár a kormány egy 90 milliárd forintos kórházkonszolidációval igyekszik rendezni az intézmények adósságát, hosszútávon ez sem oldja meg a kórházak anyagi problémáit.

Kincses Gyula szerint, ha a hiánnyal van a baj, azt vezetőcserével nem lehet megoldani, ahhoz mélyebb változásokra és több pénzre van szükség. Igaz, a kirúgásokkal lehet felelősöket keresni, és a politika fel tudja mutatni, hogy „fejek hullottak.” A MOK volt elnöke úgy véli, a példa nélküli felmentések másik oka az lehet, hogy a kormány rájött, nem halogatható az ellátórendszer szerkezetének átalakítása. A felmentett kórházigazgatók területi eloszlás alapján ugyanis leginkább a vidéki, kisebb intézményekhez kötődnek, és bár két fővárosi kórház vezetőjét is menesztették, esetükben a nyugdíjkorhatárra hivatkoztak.

A kormány célja Kincses Gyula szerint az lehet, hogy kisebb kórházakat vonjon össze és alakítson át járóbeteg-központtá, így optimalizálva a betegellátást.

Ehhez azonban nem idős, a kórházukhoz ragaszkodó, annak érdekeit védő vezetőkre van szükség, hanem fiatal, az ágazati vezetéshez lojális emberekre. A lap emlékeztetett, Takács Péter egészségügyi államtitkár már korábban is utalt arra, hogy strukturális változás jöhet az egészségügyben. Az államtitkár idén nyáron úgy fogalmazott, a nehézségek abból adódnak, hogy „a már említett, magunkkal cipelt szocialista intézményrendszert nem lehet lefedni humán erőforrással”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk