A kirúgott kántor társaival együtt nyílt levélben követeli Balog Zoltán leváltását

  • narancs.hu
  • 2024. április 22.

Belpol

Nem csillapodik az ügy, továbbra sem nézik jó szemmel, hogy a kegyelmi ügyben érintett Balog még mindig püspök. 

„Balog püspök cselekedete révén az egyház avatkozott az állam működésébe, amikor püspökként és zsinati elnökként járta ki K. Endre kegyelmét. Így viszont milyen alapon várhatja el azt az egyház, hogy az állam ne avatkozzon be az egyház működésébe?

Balog püspök ténykedése az állam és egyház közötti egészségtelen, oda-vissza való beavatkozás és összefonódás megtestesülése.

Balog Zoltán püspök egy személyben testesíti meg egyházunk politikai kiszolgáltatottságát. Ő a tisztségét világi hatalmával és az anyagi előnyök kecsegtetésével szerezte meg, ezáltal egyházunkban az anyagiasság szimbólumává vált. A kegyelmi ügy kirobbanása óta különösen, minden nap azért szégyenkezünk, hogy az általa vezetett egyház tagjai vagyunk. Ezért kényszerülünk megszólalni, a petíciónkat aláíró több, mint ezer személy által is felhatalmazva” – írja nyílt levelében a kirúgott református kántor és társai, melyet a hétfőn kezdődő zsinat résztvevőihez címeztek. A levelet a Szemlélek magazinhoz juttaták el. 

A levél szerint minden jel arra mutat, hogy jelenleg az egyház semmit sem tanult a történtekből és Balog Zoltán egy látszólagos taktikai visszalépés után „szégyenszemre egyházunk mindenható vezetője marad”. „Az új zsinati elnök Balog püspök nyilatkozata szerint eddigi helyettese, Pásztor Dániel lett volna. A legújabb tervek szerint viszont már Steinbach dunántúli püspökről hallani a Zsinat lelkészi elnökeként. A lényeg, hogy Fekete Károly, a legnagyobb és legtekintélyesebb, a Tiszántúli püspökség vezetője ne juthasson pozícióhoz, hiszen kritizálta Balog püspököt. A rémült zsinati tagok pedig a partvonalról figyelik, hogyan szabják meg fejük felett előre, miként kell szavazni.

Biztos, hogy a zsinati tagoknak kell viselni mások döntéséért a felelősséget?

Tudvalevő, hogy például a Károli Egyetemen a renddel ellentétben nem az új zsinati elnök, hanem Balog püspök fogja képviselni a fenntartót, az egyházat. Itt még a látszatra sem adnak. Továbbra is mindenki úgy táncol, ahogy Balog püspök fütyül, és teljes a káosz”

A nyílt levél szerint Balog magatartásával rossz hírét keltette az egyháznak, viszálykodást, közössége megosztottságát eredményezte, magatartása megbotránkoztatást váltott ki. Ezért eljárást kezdeményeznek a Zsinati Bíróságnál Balog püspökkel szemben és követelik leváltását. „Üzenetünk világos. A Balog-ügy, ha az érintettek nem ébrednek fel, évekre velünk marad. Itt folyamatosan újabb és újabb ügyek jönnek majd elő Balog püspök múltjából és jelenéből. Nem engedünk a gonosz anyagi csábításának, a hatalom nyomásának és ezeket az ügyeket mi sem engedjük majd a szőnyeg alá seperni”. 

A levél aláíró között szerepel Vargha Anikó, aki korábban Tökölön volt Kántor: február végén váltak meg tőle, miután kritizálta Balog Zoltánt a Facebookon. 

 

Mint ismert, Balog Zoltán kulcsfigurája volt a kegyelmi ügynek, ugyanis az ő közbenjárásával mentette fel Novák Katalin államfői tisztségében a pedofil bűncselekmény eltussolásával elítélt bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, K. Endrét. Az eset után Balog lemondott a zsinati elnöki tisztéségről, de püspök maradt. Ez azóta is megoszjta az egyházat.  Mint hétfőn kiderült, Balog bizalmi körben arról beszélt, hogyan próbált megmenteni egy letartóztatással fenyegetett lelkészt

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk