A kisrészvényesek szerint törvénysértő volt, ahogy az MCC megvette a Librit

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 10.

Belpol

Minden gyorsan ment, de a vásárlás bejelentésével kicsúszhattak a határidőből.

Egy ideig törvénysértő módon birtokolta a Libri-Bookline Zrt. többségét a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) – véli Dióslaki Gábor, a kisbefektetőket képviselő TEBÉSZ (Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége) elnöke. A 24.hu cikke szerint Dióslaki azt állítja, az MCC nagyjából egy hónapig nem tett eleget a Polgári Törvénykönyv egyik, kistulajdonosokat védő előírásának, ezzel pedig kárt okozott a kisebbségi részvényeseknek. 

A kormányközeli MCC júniusban lett a Libri csoport többségi, 98,41 százalékos tulajdonosa. A könyvkereskedő és könyvkiadó vállalat felvásárlásáról itt írtunk bővebben. A maradék Libri-részvényeken magánszemélyek sora és néhány kisebb cég osztozik, 1 részvény erejéig pedig tulajdonos benne egyébként a TEBÉSZ is.

A Polgári Törvénykönyv Dióslaki által hivatkozott kistulajdonosokat védő passzus (Ptk. 3:324.§) taglalja a minősített többséggel rendelkező tag többletkötelezettségeit. E szerint a hivatalos ügymenet az, hogyha valakinek a tulajdonrésze 75 százalék fölé kerül egy kft-ben, vagy zrt-ben, azt 15 napon belül be kell jelentenie a cégbíróságnak. Az Igazságügyi Minisztérium adatbázisa szerint a cégbíróság az MCC-t július 28-án jegyezte be a Libri minősített többséggel rendelkező tulajdonosaként július 5-ei visszamenő hatállyal. Az ügyet gyorsan intézték:

a bejegyzési kérelem ugyanis csak 28-án 13 óra 18 perckor ékezett meg a cégbírósághoz, 14 óra 28-ra viszont már élt is a bejegyzés.

Dióslaki úgy véli, ezzel nincs minden rendben, az MCC trükközött, egy hónapig ücsörgött a részvényeken, késlekedett a bejelentéssel, hiszen a 15 napos bejelentési kötelezettség attól a naptól számít, amikortól a minősített többséget megszerző tulajdonos rendelkezik a szóban forgó részvényekkel vagy üzletrészekkel. Az MCC esetében a konkrét részvényszerzés időpontját ugyan nem közölték az érintettek, de az valahová június 20. és július 4. közé tehető. A Gazdasági Versenyhivatalhoz június 15-én jelentették be a fúziót, a hivatal pedig 20-án már közölte is, hogy nincs ok vizsgálódásra a piac több mint 50 százalékát lefedő Libri tulajdonosváltása ügyében. Július 6-án tisztújító közgyűlést tartottak, ahol a jelenléti ív alapján már az MCC-érdekeltség szavazott a részvények 98,41 százalékával. 

A TEBÉSZ-elnök szerint abból lehet következtetni a részvényszerzés időpontjára, hogy a GVH határozatáig jogszerűen nem lehetett átadni a tulajdont, a július 6-ai közgyűlés előtt pedig legkésőbb két nappal be kellett jegyeztetni a tulajdonszerzést a részvénykönyvbe. A 15 napos cégbírósági bejelentési határidő tehát akkor is lejárt, ha a július 4-ei dátumot vesszük figyelembe.

A szervezet elnöke szerint ez az egyik legsúlyosabb cégjogi törvénysértés, a kisebbségvédelmi rendelkezést megsértő állapot.

Dióslaki Gábor a lapnak elmondta, azért van szó károkozó magatartásról az MCC részéről, mert a cégközlönyi közzétételtől indul egy 60 napos, jogvesztő határidő, amikor a kistulajdonosok forgalmi értéken kérhetik a részvényeik megvásárlását a minősített többséggel rendelkező tulajdonostól. A törvény szövege szerint csak a közzététellel nyílik meg a megvásárlási kérelmezés jogi lehetősége, vagyis a késlekedés akadályozta a kistulajdonosok jogait. 

A TEBÉSZ elnökének nyilatkozatára reagálva az MCC közleményében azt írta, elkötelezettek abban, hogy Libri-Bookline Zrt.-ben történt többségi tulajdonszerzésük következtében a kisebbségi részvényeseket semmilyen kár ne érje, ezért a 60 napos törvényi határidőn túl is elfogadják a kisrészvényesek esetleges eladási szándékát. A közlemény szerint az MCC többségi tulajdonszerzésével nem érintett fennmaradó részvények többsége tekintetében a részvényesek már jelezték eladási szándékukat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk