A kormány a politikai nyomásgyakorlás újabb eszközének tekinti az Európai Bizottság jelentését

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 3.

Belpol

Kormányhatározatban mennek neki a Bizottságnak a jogállamisági jelentés miatt.

A kormány ismét határozatban megy neki az Európai Bizottságnak, ezúttal a 2021. évi jogállamisági jelentés miatt.

A hétfőn megjelent Magyar Közlönyben szerepel ugyanis egy kormányhatározat, mely kijelenti, hogy a kormány meghallgatta az igazságügyi miniszter beszámolóját a jelentésről és ennek fényében megállapítják, hogy az Európai Bizottság uniós hatáskörön kívüli politikai követeléseit általános jogállamisági követelményként állítja be. Ez pedig szerintük hitelteleníti a jogállamisági jelentés intézményét.

Majd részletesen is kifejtik, mire gondolnak:

  • "Az Európai Bizottság külföldről, illetve saját maga által finanszírozott civil szervezetek véleményét ismétli meg." A határozat szövege szerint a Bizottság ezeket nem ellenőrzi, nem indokolja és nem mutat be bizonyítékokat, a magyar alkotmányos szervek álláspontját viszont figyelmen kívül hagyja.
  • "A jelentés forrásai egyoldalúak és politikailag elfogultak, emiatt ténymegállapításai pontatlanok és tendenciózusak".
  • "A jelentés értékelő megállapításai kettős mércét tükröznek: a Magyarországgal szembeni hátrányos megkülönböztetés más tagállamok jelentéseivel összevetve nyilvánvaló".
  • "Az Európai Bizottság azt várja el Magyarország független alkotmányos szerveitől, hogy egyes konkrét ügyekben a  Bizottság által kívánatosnak tartott döntéseket hozzanak – a tényállásra és a szabályozásra tekintet nélkül." Ez a kormány szerint a Bizottság részéről "hatalommal való visszaélés".

 A kormány felhívja a  figyelmet arra, hogy nemzetközi fórumok vizsgálták a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, szervezetét és igazgatását. Ezek alapján megállapítható, hogy a magyar alkotmányos keretek összhangban állnak az európai normákkal, és "számos uniós tagállam szabályozásához képest szélesebb körű intézményi garanciákat biztosítanak."

Emellett a kormányhatározat azt is rögzíti, hogy szerintük az Európai Bizottság megalapozatlanul aggódik a magyarországi korrupcióellenes fellépéssel kapcsolatban, van ugyanis antikorrupciós stratégia, ami jól működik. Kiemelik továbbá, hogy Magyarországon "valódi pluralizmus érvényesül a médiában"; és hogy nem kell aggódni a civil társadalomért, sokszínűségét a mintegy 60 ezer civil szervezet bizonyítja.

Összegzésképpen a kormány megállapítja, hogy az Európai Bizottság jelentése "nem ad objektív és megalapozott képet a jogállamisági helyzetről", és "a politikai nyomságyakorlás újabb eszközének" tekintik.

 

A határozat végül rögzíti, hogy minderről az igazságügyi miniszter számoljon be az  Európai Unió intézményeinek és tagállamainak.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk