A kormány odaültet öt embert a Corvinus fölé, akiket senki nem tud majd leváltani

Belpol

Júliustól magánegyetem lesz Corvinus, de vannak kérdőjelek az átalakulás körül.

Július 1-től a Budapesti Corvinus Egyetem, az ország első számú gazdasági képzőhelye magánegyetemként, alapítványi fenntartásban működik tovább. Eddig annyit lehetett tudni az átalakulástól, hogy az egyetemen szabadabb gazdálkodást és magasabb minőséget várnak tőle.

Három február közepén benyújtott törvényjavaslatból kiderült, hogy a kormány új jogi kategóriát hoz létre a Corvinus fenntartására: a vagyonkezelői alapítványt. Hogy ennek milyen következményei lehetnek, annak nyomtatott kiadásunkban jártunk utána. Következzen néhány részlet a cikkből.

A vagyonkezelő alapítványokról szóló javaslat lehetőséget teremt arra, hogy egy ilyen alapítvány ne csak a hozzá rendelt egyetemet tartsa fenn, de úgymond önmaga felett is gyakorolja az alapítói jogokat. A Corvinus alapítványánál mindjárt éltek is ezzel, azaz miután a kormány kinevezi a majdani alapítvány legalább 5 fős kuratóriumát, formailag minden befolyását elveszíti az alapítvány működése felett.

(...)

„A kuratóriumot nem lehet visszahívni, ha egy tisztség megszűnik, a kuratórium maga választhat új tagot, sőt még az alapítvány alapító okiratát is módosíthatja” – sorolja a „szuperkuratórium” jogköreit Deák Dániel, az egyetem közalkalmazotti tanácsának elnöke. E megoldásra valószínűleg azért volt szükség, hogy az állam és a Corvinus között minden szálat elvágjon, és a Corvinus valóban magánegyetem lehessen. Ezzel azonban óriási hatalmat adtak a kuratórium vezetőinek, akiket a miniszter nevez ki, de utána nemigen visel politikai felelősséget a kuratórium ténykedéséért.

(...)

Az oktatók között sokan tartanak attól, hogy politikai ejtőernyősök vagy túlzottan üzleti szemléletet követő kurátorok kerülnek a testületbe. Van, aki egyenesen attól fél, nehogy „cikivé váljon a Corvinuson oktatni”. Az egyetem vezetése erre nem számít, rendszeres egyeztetésben vannak a minisztériummal, az átalakítást pedig miniszteri biztosként Pavlik Lívia, a Corvinus kancellárja felügyeli.

A cikkben megvizsgáljuk azt is, az átalakulásnak milyen hatása lehet az ingyenes férőhelyek számára és a corvinusos oktatók fizetésére. A teljes írást a Magyar Narancs 2019. február 28-án megjelent lapszámában olvashatja el. Az újságra itt lehet előfizetni.

Magyar Narancs - Archívum részletes

Az aktuális Magyar Narancs tartalmából.

Neked ajánljuk