Felmentette a bíróság a tüntetésről tudósító újságírót, akit a munkája miatt akartak megbüntetni

  • narancs.hu
  • 2020. június 30.

Belpol

A Mérce tudósítóját azért akarták felelősségre vonni, mert az úttesten sétált tudósítás közben. A bíróság szerint közfeladatot látott el.

Felmentették a munkáját végző Mérce tudósítóját, Diószegi-Horváth Nórát, aki ellen azért indult tavaly januárban szabálysértési eljárás, mert a rendőrség szerint megsértette a közúti közlekedés szabályait, amikor a tüntető tömeget követve az úttesten tartózkodott - közölte az újságírót a bíróság előtt képviselő Magyar Helsinki Bizottság.

A bíróság megállapította, hogy a közfeladatot ellátó tudósító a munkáját végezte, így az eljárást ellene megszüntették. Az újságírót a Magyar Helsinki Bizottság képviselte.

Az újságíró tavaly januárban a Legfőbb Ügyészség elé szervezett tüntetésről tudósítótt, a tömeg egy része pedig a bejelentett program után tovább vonult a Lehel tér felé. A rendőrség a Nyugati Pályaudvar melletti felüljárón feltartóztatta a spontán demonstrációt, körbevették a tüntetőket és igazoltatták a jelenlévőket, köztük Diószegi-Horváth Nórát is.

Az igazoltatás jogszerű volt, az viszont már nem, hogy

szabálysértési eljárást indítottak ellene, és 30 ezer forintra bírságolták közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt.

Az újságíró a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjének segítségével kifogást nyújtott be a rendőrség határozata ellen, a rendőrség viszont kitartott álláspontja mellett, ezért az ügy bíróság elé került.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság viszont arra jutott, hogy a közfeladatot ellátó tudósító a munkáját végezte, részvételével az eseményen nem okozott aránytalan sérelmet, amikor nyilvános, közérdeklődésre számot tartó történésről számolt be a nagyközönségnek. Ráadásul a bíróság azzal is egyetértett, hogy másképpen nem tudósíthatott volna, csak úgy, ha maga is a tömeggel tart.

A bíróság tehát jogerős végzéssel megszüntette a Mérce munkatársa ellen indított szabálysértési eljárást.

Figyelmébe ajánljuk