A kormány szerint akkugyárakra nem vonatkozik a környezetvédelmi kiskapu

  • narancs.hu
  • 2023. október 10.

Belpol

A Miniszterelnökség hangulatkeltésről beszél.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiadta a környezetvédelmi hatósági szerződés megkötésének feltételeiről és eljárásrendjéről szóló utasítást, az utasításból kiderül, hogy környezetvédelmi hatósági szerződés akkumulátorgyárak esetén egyáltalán nem köthető – áll a Miniszterelnökség közleményében.

Gulyás Gergely minisztériuma szerint

„a hatósági szerződéssel kapcsolatosan megjelent hangulatkeltő, a közvéleményt félretájékoztató nyilatkozatok szándékos politikai hisztériakeltés szándékával születtek.”

Hozzátették, hogy „a munkahelyek védelmét szolgáló jogi eszközök visszaélésszerűen nem alkalmazhatók, és egyértelmű garanciákat tartalmaznak a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére.”

Bár nem nevezték meg a hangulatkeltés felelősét, valószínűleg Debrecen fideszes polgármesterére, Papp Lászlóra gondoltak, aki hétfőn arra szólította fel a kormányt, vonja vissza a mérgező gyáraknak jogi kiskaput nyújtó rendeletét. 

A Miniszterelnökség közleménye a Magyar Közlönyben kedden megjelent utasításra utal, ebben az olvasható, hogy az utasítás nem terjed ki akkumulátorgyártással kapcsolatos tevékenységre.

A szeptember végén megjelent rendelet eredetileg egy olyan jogi kiskaput hagyott volna, ami alapján se megbüntetni, se bezáratni nem lehetett volna a mérgező gyárakat. Aztán az Energiaügyi Minisztérium közölte, hogy nem erre gondoltak, mert „a kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható. Akkumulátorgyárakra nem”. Akkor azt írták, hogy az ezzel kapcsolatos pontosítás a következő héten a Közlönyben megjelenik.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk