A kormányhivatal nem intézkedhet a kikotort zánkai partszakasz ügyében

  • narancs.hu
  • 2023. május 26.

Belpol

Pedig az ismeretlen tettes egy védett fajoknak is otthont adó területet pusztított el.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal helyszíni szemléje során kiderült, hogy a beavatkozás nem érintett védett természeti területet és a Balaton tómedrét sem, a kormányhivatalnak így hatáskör hiányában nincs lehetősége intézkedni – közölte a hvg.hu megkeresésére a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Zánkán természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az önkormányzat, miután a napokban valaki kimarkolt egy 180 négyzetméteres, önkormányzati tulajdonban álló zöldterületet.

A lap emlékeztetett, a terület különlegessége, hogy egy Balaton-parthoz közeli ingatlan és a Balaton medre között fekszik, ami önmagában valóban nem védett, csakhogy közvetlenül határos a Balaton medrében húzódó nádasokkal, amik Natura 2000-es védelmet élveznek. Emellett a felszámolt partszakasz, és a mögötte található telek jó része is az Országos Ökológiai Hálózat magterületéhez tartozik.

Erről a védett fajoknak otthont adó területről termelt ki az ismeretlen tettes körülbelül 150-200 köbméternyi földet. Ezzel teljesen elpusztította a növény- és állatvilágot, a Balaton vize pedig így most a telekhatárig ér. Filep Miklós, a település polgármestere elmondta, a feljelentést természetkárosítás miatt tették, ami a Büntető törvénykönyv értelmében három év börtönnel büntetendő bűncselekmény.

Az ügyben a rendőrség nyomozást indított, ám arról annak jelenlegi szakaszában nem tájékoztatták bővebben a nyilvánosságot.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.