Mire elég a Natura 2000 minősítés?

Természetfeletti erők

Belpol

Mennyire védi Magyarországon a Natura 2000 besorolás a természetet, ha az érintett területen beruházást terveznek? Az uniós természetvédelmi szisztéma eltér a hazai szabályozástól, és emiatt lehetőség van a politikai nyomásgyakorlásra.

Különös sámánszertartások borzolják a kedélyeket Tahitótfaluban, egy vállalkozó egy 27 hektáros külterületi ingatlanon szabad parkot készül létesíteni különböző dobszertartások, ezoterikus elvonulások megtartásához. A Pilis alján fekvő terület Natura 2000-es besorolás alá esik, a szomszédok pedig attól tartanak, hogy a helyszínen komolyabb beruházás is megvalósulhat. Megkérdeztünk több hivatalos személyt, hogy megtudjuk, mennyire szabályos egy ilyen fejlesztés, ha Natura 2000-es területről van szó, ám nem kaptunk egyértelmű válaszokat (bővebben lásd: „Sámán, ne építgessé’ mán”, Magyar Narancs, 2022. november 30.). A történet azt sejteti, hogy a Natura 2000-es besorolás nem különösebben hatékony természetvédelmi kategória.

Főleg, hogy a tahitótfaluinál jóval nagyobb volumenű, szintén Natura 2000 területre tervezett beruházásokra is fény derült az elmúlt években. A Mészáros Lőrinc NER-vállalkozó érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszakóródon tervezett bányát nyitni részben Natura 2000 területen, valamint annak közvetlen szomszédságában. Az Mfor 2020-as cikke szerint Mészárosék arra játszottak, hogy az akkor illetékes minisztérium és a kormányhivatalok átminősítik a területet, de – vélhetően a koronavírus-járvány miatt – ebből máig nem lett semmi.

Tavaly januárban derült ki, hogy Tokajban kabinos drótkötélpálya tervezésére írtak ki közbeszerzést. Az Átlátszó szerint a mintegy 2 ezer méter hosszúságú nyomvonalon a Kopasz-hegyre vezető „csodalibegőt” részben Natura 2000 erdős területen tervezik kialakítani. Áprilisban már nyertes kivitelezőt is hirdettek. Ugyancsak 2022-ben már többedszer kavart nagy vihart, hogy a Fertő tavon 45 milliárd forintból százszobás szállodát, apartmanházakat és több sportlétesítményt is megvalósítanának 34 ezer négyzetméteren részben Natura 2000 területen, a tó világörökségi oltalom alatt álló partján. Az illetékes kormányhivatal néhány héttel ezelőtt engedélyt adott a beruházásra, amely ráadásul a korábbi elképzeléseknél 50 százalékkal nagyobb területen valósulhat meg. A Greenpeace Magyarország jogi úton próbálta megtámadni a projektet, de a bíróság elutasította a keresetet (a témáról lásd: Az utolsó cseppig, Magyar Narancs, 2022. március 16.). Egyszerű internetes kereséssel is kapásból vagy tucat hasonló olyan esetet lehet találni, amikor vállalkozók Natura 2000 védettségű területet vettek célba. Hogyan lehetséges ez?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk