A magyar gyerekek harmadát fenyegeti szegénység

 • narancs.hu
 • 2018.10.17 08:50

Belpol

Miközben a kormány azt harsogja, legyen még több gyerek, addig ki törődik a már meglevőkkel?

Magyarország a negyedik legrosszabban teljesítő EU-s ország a gyerekszegéy-nség tekintetében: csak három államban élnek nagyobb szegénységben és kirekesztettségben a gyerekek, mint hazánkban - állapította meg az EU Alapjogi Ügynöksége.

A felmérés eredményeit a HVG közölte, eszerint pedig nemcsak önmagában a gyerekeket veszélyeztető szegénység a gond, hanem az is, hogy a szegényebb gyerekek a jó oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz is nehezen férnek hozzá.

A jelentés szerint a magyar gyerekek harmadát, 33,6 százalékukat fenyegeti szegénység vagy társadalmi kirekesztettség. Ennél csak három országban mértek rosszabb eredményt: Görögországban, Romániában és Bulgáriában. Utóbbi két esetben messze rosszabb a helyzet, mint nálunk, ott ugyanis a gyerekeknek majdnem a fele veszélyeztetett.

A felmérés definíciója szerint az számít szegénység vagy társadalmi kirekesztettségtől veszélyeztetettnek, aki olyan háztartásban él, amelyben

 • az egy főre jutó jövedelem kevesebb, mint az ország mediánjövedelmének 60 százaléka,
 • a 18-59 év közti családtagok a megelőző egy évben a lehetséges teljes munkaidő ötödének megfelelő időn át sem dolgoztak
 • vagy a felsorolt kilenc elem közül legalább négyet nem tudnak megfizetni: lakbér vagy jelzáloghitel, a lakás felfűtéséhez szükséges rezsi, váratlan kiadások, hús vagy fehérje rendszeres fogyasztása, nyaralás, tévé, mosógép, autó, telefon.

A magyar családokat utóbbi érinti leginkább, ugyanis 24%-uk nem engedhet meg magának négy dolgot a fentiek közül.

A felmérés készítői kérik a kormányt, hogy a költségvetés készítésekor is figyeljenek jobban a gyerekek jogaira, támogassák nagyobb figyelemmel az ezzel foglalkozó szervezeteket és különösen figyeljenek oda a legnagyobb veszélynek kitett gyerekekre: segítsék a romákat, a menekülteket és a menedékkérőket, és azokat a családokat is, ahol fogyatékkal élő gyerek van, vagy ahol csak egy szülő neveli a gyerekeket.

Nincs segítség

A kormány szerint hat év alatt megfeleződött a hátrányos helyzetű gyerekek száma. A pedagógusok és a témával foglalkozó kutatók viszont nem sokat érzékelnek ebből.

További gondot okoz, hogy a családoknak adott támogatások nem emelkedtek annyira az elmúlt években, mint amennyivel a megélhetés költségei nőttek, írja a HVG közlése. A megfelelő anyagi háttér mellett azonban a felmérés ezen kívül is talált problémákat:

 • nem jut hozzá minden gyerek a minőségi oktatáshoz
 • nem megfelelő a gyerekek egészségügyi ellátása
 • különösen érintik ezek a problémák a sérülékeny társadalmi helyzetű és a fogyatékkal élő gyerekeket
 • a szegény nagycsaládosok mindennapi megélhetése nagyon drága
 • nem fordít elég figyelmet és támogatást a kormány azokra a gyerekekre, akik nem élhetnek a saját családjukkal
 • külön kiemelték a fogyatékkal élő és a roma gyerekek diszkriminációját az örökbefogadási folyamatokban

A felmérés azért pozitívumot is talált, miszerint példamutató az, hogy a kormány minden évben díjazza a családbarát munkahelyeket.

Neked ajánljuk