Megüzenték a püspökök: imádkozzon többet, aki nem tud misére menni

  • narancs.hu
  • 2020. március 13.

Belpol

A templomok nem zárnak be.

Bár néhány napja Semjén Zsolt még azt találta mondani, hogy a koronavírus miatt a nagyobb templomokban gyakrabban tartsanak misét, mert így arányosabban oszlanak majd meg a hívők a szertartásokon. Ekkor hirdette ki a kormány a veszélyhelyzetet és betiltották a 100 fő felett beltéri vagy 500 fő felett kültéri rendezvényeket. Ez viszont a vallásgyakorlásra nem vonatkozik, mert a mise, istentisztelet nem számít direkt rendezvénynek.

Ugyanakkor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) pénteki, az MTI-hez is eljuttatott közleményében az áll, hogy a koronavírus idején is érvényes a katolikus egyház előírása, hogy aki nem tud misére menni, töltsön több időt imával.

A közlés szerint a koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok „mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak”.

Újra hangsúlyozza a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, hogy a templomokat nem zárják be, de azt kérik, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében „érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe”.

Emellett kiemelték, hogy „különösen is figyeljünk idősebb embertársainkra”.

Kitértek arra is, hogy a járványveszély idején várható online miseközvetítés, van, ahol szabadtéri szentmisét tartanak majd vagy más módon segítik elő a kisebb közösségekben való templomi liturgikus ünneplést.

A közszolgálati televízió már vasárnap, március 15-én szentmisét közvetít azok számára, akik koruk, egészségi állapotuk vagy más komoly ok miatt nem tudnak részt venni vasárnapi szentmisén azért, hogy megerősítést, vigasztalást és bátorítást nyerjenek – tették hozzá.

Kedden számoltunk be róla, hogy a Vatikán területén múlt pénteken megszigorították az óvintézkedéseket azt követően, hogy az államban diagnosztizáltak egy fertőzöttet, további négy személyt pedig karantén alá helyeztek megfigyelésre. A 83 éves Ferenc pápa programjait, találkozóit minimálisra csökkentették. Az egyházfő vasárnap déli beszédét és az ezt követő Úrangyala imádságot (Angelus) a pápai lakosztály könyvtárszobájában mondta el, a reggeli miséket pedig hívők nélkül mutatja be a vatikáni lakosztályaként ismert Szent Márta-házban.

Figyelmébe ajánljuk