A Magyar Nemzet szerint heteken belül eltörlik az ingyenes parkolást

  • 2021. május 19.

Belpol

Az önkormányzatoknak milliárdos bevételkiesést okozott, a levegőt szennyezte a kormány járványügyi intézkedése.

Javul a járványhelyzet, ezért egy-két héten belül megszűnik az ingyenes parkolás a közterületeken, és visszaáll a korábbi rend, vagyis ismét fizetni kell a várakozásért – értesült a Magyar Nemzet.

Mint ismert, a koronavírus-járvány első hullámában, 2020 áprilisától szüntették meg a közterületi parkolási díjakat. A kormány indoklása az volt, hogy a védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása, és mivel a zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem, vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját.

Az intézkedés ugyanakkor több százmilliós vagy éppen milliárdos bevételkiesést jelentett a fővárosi kerületeknek és a vidéki városoknak, legyenek azok ellenzéki vagy fideszes vezetésűek – az önkormányzati költségvetésből kieső összegeket pedig a kormány csak részben vagy egyáltalán nem pótolta. Az ingyenes parkolás emellett érezhető módon szennyezettebbé tette Budapest levegőjét, hiszen a parkolóhelyeket akár napokra elfoglaló kocsik miatt a helykereső autósoknak többet kellett keringeniük.

Az intézkedésnek ráadásul igazán mérhető haszna sem volt: a Pulzus közvéleménykutató cég a Napi.hu megbízásából készített, reprezentatív felmérése alapján a lakosság 46 százaléka rendelkezik itthon autóval, az autósok 27 százaléka pedig azt mondta, hogy az ingyenes parkolás megszűnése után sem fogja kevesebbet használni autóját. További 9 százalékuk pedig más okok miatt nem fogja kevesebbet használni - például azért, mert nem is volt lehetősége arra, hogy letegye azt, vagy éppen otthonról tud dolgozni.

A kormány kétszer is döntött az ingyenes parkolásról, először tavaly áprilistól július elsejéig,  majd novembertől vezették be újra a rendeletet. (Képünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk