A Magyar Orvosi Kamara reagált Orbán Viktor írására

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 22.

Belpol

„Fontosnak tartjuk, hogy a miniszterelnök sorai ne csak gesztust jelentsenek.”

A Magyar Nemzet hétfőn közölte Orbán Viktor Együtt újra sikerülni fog című írását, amelyben az egészségüggyel kapcsolatban a következőket írta: "folyamatosan erősítenünk kell a járványügyi készültségbe helyezett, a védekezés oroszlánrészét viselő egészségügyet, erősíteni az irányítási rendszert, gyorsítani a digitalizálást, észszerűvé tenni az adminisztrációs terheket, rendezni a keszekusza jogviszonyokat, és az ápolónők most zajló hetvenszázalékos béremelése mellett áttöréserejű bérrendezés kellene az orvosoknak is."

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) ma közleményben reagált a miniszterelnök gondolataira. Mint írják, örömmel üdvözlik, hogy a magyar társadalom régi adósságának, a méltatlanul alacsony orvosi bérek problémájának rendezése elérhető közelségbe került. Továbbá bíznak benne, hogy a miniszterelnök ígérete az összes közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosra vonatkozik, valamint lehetővé teszi az alapellátásban vállalkozóként dolgozó háziorvosok és fogorvosok jövedelmének azonos mértékű emelkedését.

A MOK egyúttal felhívja a döntéshozók figyelmét az egészségügyi ellátórendszer sérülékenységére és a szakemberek túlterheltségére. „A Magyar Orvosi Kamara célja, hogy egy betegbiztonságot garantáló, hálapénzmentes egészségügy megteremtésének első lépéseként, a gyorséttermi dolgozókéval megegyező orvosi órabérek helyét kiszámítható és tisztességes bérezés vegye át. Emellett pedig – a tagok visszajelzései alapján – megkezdte egy vonzó pályaívet és minőségi időskort biztosító orvosi életpályamodell kidolgozását is. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a miniszterelnök sorai ne csak gesztust jelentsenek, hanem ezt a Magyar Orvosi Kamarával egyeztetett lépések kövessék a bérrendezés mielőbbi megindítása érdekében” – áll a MOK közleményében.

Orbán esszéistaként kezdi az őszi ülésszakot

A Magyar Nemzetnek írt cikket. Orbán Viktor az őszi parlamenti ülésszak megnyitása apropóján érezte úgy, hogy tollat kell ragadni, mert a vírus a "a politikai gondolkodás műhelyeinek nyári találkozóit is megtizedelte", így "marad hát beszéd helyett az írás, előadás helyett az esszé".

Figyelmébe ajánljuk